Bedrijven

Nederlands bedrijf stopt werk aan omstreden gaspijpleiding na dreiging sancties

Door Pepijn Nagtzaam··Aangepast:
Nederlands bedrijf stopt werk aan omstreden gaspijpleiding na dreiging sancties
RTL

Het Nederlands-Zwitserse bedrijf Allseas stopt tijdelijk met werk aan gaspijpleiding Nord Stream 2. Het bedrijf vreest de sancties waarmee de Verenigde Staten dreigen. De duizend mensen die in de Oostzee werken aan de pijpleiding wachten nu af hoe het verder gaat, zegt een woordvoerder tegen RTL Z.

Vrijdag werd er door president Trump van de Verenigde Staten een wet getekend waarin staat dat er sancties worden opgelegd aan bedrijven die aan de oliepijplijn werken. Nord Stream 2 is een directe gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland.

VS ziet gasleiding niet zitten

De pijpleiding wordt aangelegd over de bodem van de Oostzee. Nu komt Russisch gas via Polen, Wit-Rusland en Oekraïne West-Europa binnen, maar met Nord Stream 2 worden die landen omzeild.

Daarmee kan Europa zijn gaslevering veiligstellen, is de gedachte. Maar onder meer de Verenigde Staten ziet de gaspijpleiding absoluut niet zitten. Ambassadeur Pete Hoekstra zei al dat Rusland daarmee een 'krachtig nieuw instrument' in handen krijgt waarmee de Russen het westen kunnen 'controleren, beïnvloeden en mogelijk beschadigen'.

Europa en Rusland ruziën over gasleiding
Lees ook

Europa en Rusland ruziën over gasleiding

Projecten in gevaar

Met de wet volgen er sancties voor bedrijven die toch aan de omstreden pijpleiding werken. Als Allseas door zou gaan, zouden andere projecten van het bedrijf mogelijk in gevaar kunnen komen. Projecten die met Amerika te maken hebben zouden dan niet door kunnen gaan.

Allseas heeft in het verleden aan talloze wereldwijde projecten gewerkt, waaronder zeker twintig projecten in de Golf van Mexico. Verder voert Allseas veel projecten in de Noordzee uit.

Het bedrijf moet wel rekening houden met de sancties, vertelt woordvoerder Jeroen Hagelstein. "Wij zijn een grote onafhankelijke offshore-aannemer en we werken voor alle grote olie-maatschappijen. We werken overal ter wereld, waar het werk is. En we hebben veel Amerikaanse klanten, dus we willen daar niet in beperkt worden."

Duizend mensen, twee enorme schepen

In de Oostzee werkte Allseas met zes schepen aan het aanleggen van de pijpleiding. Er moet ongeveer 2300 kilometer aan leiding worden aangelegd, waar ruim 200.000 verbindingsstukken voor nodig zijn.

Het project wordt uitgevoerd met twee van de grootste pijplegschepen ter wereld, de Pioneering Spirit en de Solitaire. "Dat zijn enorme schepen. Op de Pioneering Spirit werken 570 mensen, op de Solitaire 420. In totaal dus meer dan duizend mensen." Per dag wordt er ongeveer tien kilometer aan leiding gelegd.

Afwachten in de Oostzee

Voorlopig blijven zowel de mensen als de schepen in de Oostzee liggen, aldus de woordvoerder. "Wij verwachten niet dat dit weken gaat duren, maar op dit moment is het onduidelijk hoe dit zich ontwikkeld. We wachten dus af." Hagelstein wil geen mededelingen doen over de financiële gevolgen voor Allseas. 

Het bedrijf verwacht dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zal laten weten hoe het nu verder moet. Volgens de originele planning zou het project volgend jaar operationeel moeten zijn. Het is niet duidelijk of het project vertraging oploopt door de sancties. 

Shell betreurt sanctiewet

Nord Stream 2 is een project van het Russische Gazprom. Shell neemt samen met vier andere grote Europese energiebedrijven de helft van de kosten op zich. Het bedrijf zegt te evalueren wat de gevolgen zijn van de nieuwe sanctiewet. Shell benadrukt altijd mee te werken met zulke sancties.

Het bedrijf laat verder weten de beslissing van de Amerikanen te betreuren, omdat het Nord Stream 2 ziet als een belangrijk project voor de Europese energievoorziening. 

Kremlin: aanleg gaat door

De aanleg van Nord Stream 2 gaat gewoon door, zegt het Kremlin in een reactie. "Rusland voert economische projecten uit, ongeacht sancties van wie dan ook."

Lees meer over
AllseasShellGaswinning