Oud en nieuw zonder geknal: vuurwerkvrije hotels en bungalowparken in opkomst
Vannacht gaat Nederland weer los met vuurwerk, maar niet iedereen is daar liefhebber van. Een groeiend aantal mensen probeert het jaarlijkse geknal te ontlopen door oud en nieuw te vieren in een vuurwerkvrij park of vuurwerkvrij hotel. "We zouden nog veel meer kamers kunnen uitverkopen als we die hadden."
Tachtig kamers heeft Hotel Landgoed Ehzerwold in Almen, en het hotel verwacht vandaag evenveel honden over de vloer. "Rond de zomer zijn de kamers voor de jaarwisseling vaak al volgeboekt door mensen die hier al eerder een oud en nieuw hebben meegemaakt", vertelt sales manager Astrid Bolwerk.
Het hotel staat op een landgoed van tien hectare, waardoor de hotelgasten ook minder last hebben van mensen die vuurwerk afsteken in het omringende gebied.
Bolwerk: "De hotelgasten komen echt naar de Achterhoek om het lawaai te ontvluchten. We hebben weinig buren, maar de buren die we hebben vragen we om ook geen vuurwerk af te steken. Vuurwerkvrije hotels zijn heel populair. We zouden nog veel meer kamers kunnen uitverkopen als we die hadden."
Volgeboekt
Niet alleen vuurwerkvrije hotels zijn populair. Hondenbezitters vieren ook graag oud en nieuw op vuurwerkvrije bungalowparken. Dat kan bijvoorbeeld bij TopParken. Op 12 van de 14 vakantieparken van deze keten mag tijdens oud en nieuw geen vuurwerk worden afgestoken, vertelt woordvoerder Rene Gorter. "We zijn daar vier jaar geleden mee gestart en het is heel populair. Mensen die met de jaarwisseling komen, boeken daarna vaak ook meteen voor het jaar erop."
Het gaat met name om hondenbezitters. Zo zit het park De Scheleberg waar Gorter de beheerder is vol met 300 honden. "We hebben evenveel huisjes als honden. We spelen daar ook op in, zo hebben we een speciaal hondenbuffet. Het gaat vooral om gewone honden, maar er komen hier ook veel mensen met een hulphond."
Nieuw businessmodel
Jaarlijks evalueert TopParken of de naam 'vuurwerkvrij' waargemaakt kan worden. Zo werd vorig jaar ook een park in het Brabantse Aalst onder die naam aangeboden, maar net buiten de poort werd carbid geschoten en aan de overkant van het water - in het met oud en nieuw beruchte Veen - ging voor duizenden euro's aan vuurwerk de lucht in. "Dat park bieden we nu ook niet meer als vuurwerkvrij aan. Het was leuk bedacht, maar het werkte niet."
Volgens Goof Lukken, senior lecturer aan de Breda University of Applied Sciences (voorheen NHTV), zien steeds meer hotels en bungalowparken een nieuw businessmodel in de vuurwerkvrije accommodaties. "Dat begon met Landal. Die parken lagen in de natuur dus ze konden het makkelijk aanbieden. Toen kwamen er met name mensen met honden, maar nu zie je dat er ook vaker mensen zonder huisdieren naar zo'n park gaan."
Vuurwerkverbod
In Nederland woedt de discussie al een paar jaar of consumentenvuurwerk moet worden verboden. Mensen zijn zich volgens Lukken steeds meer bewust van de overlast. "Als je niet van het geknal houdt, zijn er een paar opties. Je kunt in Nederland naar een vuurwerkvrije accommodatie gaan, of naar België, Frankrijk of Engeland. Die landen kennen een minder sterke vuurwerkcultuur en het afsteken is daar vaker centraal geregeld."
Lukken verwacht dat de populariteit van vuurwerkvrije accommodaties nog wel toeneemt. "Zolang er geen vuurwerkverbod is wel. Er zijn ook nog genoeg parken en campings met winterharde voorzieningen die zich hiervoor lenen. Je moet er als aanbieder alleen wel voor zorgen dat je je belofte waar kunt maken. Daarom zie je relatief weinig vuurwerkvrije hotels. Die liggen toch vaker in stedelijk gebied. En als je claimt vuurwerkvrij te zijn, maar 100 meter verderop steken ze van alles af, dan volgen vanzelf de klachten."
Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de Bilderberg Hotels. Hotel 't Speulderbos in Garderen en Residence Groot Heideborgh werden in het verleden als vuurwerkvrij aangeboden, maar volgens een hotelmedewerker is de keten daarvan afgestapt, omdat ze het niet waar konden maken door overlast in de omgeving.
Dat is ook een van de redenen waarom Center Parcs geen vuurwerkvrije parken aanbiedt, zegt een woordvoerder. "We kunnen het niet waarmaken. Daarnaast weten onze gasten dat we op alle parken een grote vuurwerkshow organiseren. Je zult bij ons dan ook met de jaarwisseling niet veel gasten met honden zien."
Doordat het park zelf een vuurwerkshow aanbiedt, is de rest van het park vaak wel vuurwerk-luw. "Er zijn maar weinig mensen die zelf vuurwerk meenemen. Dus als je een huisje hebt dat ver van de vuurwerkshow ligt, is de overlast beperkt. Overigens kijken we wel naar het gebruik van geluidsarmer vuurwerk bij onze shows."
Vuurwerkvrij en vuurwerkluw
Landal GreenParks biedt naar eigen zeggen al vijftien jaar vuurwerkvrije bungalowparken aan. Volgens een woordvoerder was Landal daarmee de eerste op de markt, die dit grootschalig ging doen.
"Het is nog steeds groeiend in populariteit. Ieder jaar zijn de vuurwerkvrije parken eerder volgeboekt. We zien heel veel mensen terugkeren. Met name mensen met huisdieren vinden het plezierig, maar ook mensen die niet goed tegen prikkels kunnen of die astma hebben, boeken na de jaarwisseling weer snel voor het volgende jaar."
Landal maakt een onderscheid in vuurwerkvrij en vuurwerkluw. "Dat ligt aan de ligging van het park. Bij parken die in het bos liggen kunnen we echt garanderen dat je niets hoort, behalve soms een plof in de verte. Bij parken die dichter bij andere bebouwing liggen is dat anders."
Deze reportage maakten onze collega's van EditieNL eerder over vuurwerkvrije parken: