Ergens nog een mondkapje? Groothandels en webshops kunnen vraag nauwelijks aan
Het lijkt wel alsof iedereen een mondkapje wil, om zich te wapenen tegen het coronavirus. Groothandels kunnen de vraag amper bijbenen. En mensen zijn niet alleen maar geïnteresseerd in mondkapjes. "We hebben voor het eerst op zondag gewerkt, om de orders te kunnen verwerken."
Nu de ernst en omvang van het coronavirus duidelijker is, groeit de vraag naar bescherming tegen de ziekte fors. De teller staat op ongeveer drieduizend besmettingen, en tientallen doden.
Niet aan te slepen
Ondernemer Erik Bouwknegt heeft een webshop in restpartijen medische attributen, waaronder mondkapjes. Afgelopen vrijdagavond vertelde hij in de talkshow Jinek al dat de maskers niet aan te slepen waren.
(Tekst gaat verder onder afbeelding.)
Op zijn site outletkopen.nl is nu alles uitverkocht. Als RTL Z hem maandagmiddag belt is hij op weg naar een loods in het buitenland, waar nog een partij mondkapjes zou moeten staan.
Dagen van 08.00 tot 23.00
"Ik heb dagen gemaakt van 08.00 uur 's ochtends tot 23.00 uur 's avonds. Ik heb zo hard gewerkt dat ik moet oppassen dat ik op de terugweg niet in slaap val", zegt hij.
Henrico de Bruin werkt ook voor een webshop in veiligheidsaccessoires: CoolSafety. Ook daar is er een immense vraag naar mondkapjes, maar ook naar overalls en - in mindere mate - veiligheidsbrillen. Dit ter bescherming van de ogen en mogelijk latere besmetting wanneer de mondkapjes thuis afgaan.
"We merkten het afgelopen woensdag al, dat het drukker werd, maar vrijdag ontplofte de boel. We hebben voor het eerst op zondag gewerkt, om de orders te kunnen verwerken", zegt hij.
(Tekst gaat verder onder afbeelding.)
Er zitten grote klanten bij die in een keer miljoenen maskers bestellen, vertelt De Bruin, maar ook kleine particulieren. Zij sturen het op naar familie in het zwaarst getroffen China.
Vraaggroei
Tegen die groeiende vraag lijkt bijna niet op te produceren door fabrikanten. Het Nederlandse Moldex produceert zulke maskers en is niet ingesteld op de plotselinge vraaggroei.
Het bedrijf uit Barendrecht kijkt of het de productie kan opschroeven. "Maar daar moet je geen wonderen van verwachten", nuanceert Luc Rijnbeek van Moldex, tegenover het ANP.
3M, een van de grootste producenten van de maskers, heeft de productie al verhoogd en verwacht voorlopig nog te kunnen leveren.
Desinfectiemiddelen
De vraag naar hygiënische handgel is nog te behappen, laat Bjorn Terlingen van cleanmastershop.nl weten. "Ik kan in de zoekgeschiedenis van onze webshop wel zien dat er meer wordt gezocht op desinfectiemiddelen", aldus Terlingen.
"We houden er dus wel rekening mee dat de vraag toeneemt, maar we hebben standaard ook veel op voorraad", vervolgt hij. Een les uit het verleden, want ten tijde van de Mexicaanse griep was de winkel in twee dagen uitverkocht.
Stijgt de prijs
Doet de toegenomen vraag naar beschermingsmiddelen ook iets met de prijs? "Het zal wel iets duurder moeten worden", erkent Bouwknegt. Hij heeft bewust de prijzen van zijn bestaande voorraad niet verhoogd, de afgelopen dagen. "Als ik dat gedaan had, had ik een hele mooie auto kunnen kopen", zegt hij.
"Maar de mensen waar ik ga kopen en het transport bepalen de prijs. Als dat iets oploopt, loopt ook de verkoopprijs op", zegt hij onderweg naar een adresje van een nieuwe leverancier.
Probleem
Dat geldt ook voor De Bruin van CoolSafety. "Het liefst zouden wij iedereen voorzien van een masker, ook omdat het probleem zo groot is. Maar we merken om ons heen dat de prijzen stijgen, wij moeten daar dan ook in mee."
En of hij komend weekend wel vrij is? "Vooralsnog wel. Maar hier vrij zijn, is minder belangrijk dan wat daar gebeurt."