Bedrijven

Bedrijven in nood om coronavirus krijgen financiële hulp

Door Chris Koenis··Aangepast:
© ANPBedrijven in nood om coronavirus krijgen financiële hulp
RTL

Het kabinet schiet tijdelijk bedrijven te hulp die in de problemen komen doordat hun werknemers of toeleveranciers in aanraking zijn gekomen met het Covid-19 virus. Die bedrijven kunnen gebruik maken van werktijdverkorting.

Dat bevestigt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid na berichtgeving van werkgeversorganisatie FME, die bedrijven in de technologische sector vertegenwoordigt. 

Werktijdverkorting scheelt aanzienlijk in de loonkosten omdat werknemers die dan minder werken voor die uren een WW-uitkering krijgen. Het ministerie heeft inmiddels de eerste aanvragen binnengekregen, zo laat een woordvoerder weten aan RTL Z.

Ten minste 2 weken

Als bedrijven kunnen aantonen dat er een direct verband is tussen werkvermindering van hun personeel en het coronavirus, komen zij in aanmerking voor de regeling. Een bedrijf moet zeker twee weken ten minstens 20 procent minder werk hebben.

De regeling geldt maximaal 24 weken en moet worden aangevraagd bij het ministerie. Hoewel de technologie- en auto-industrie het meeste zaken doen met China, geldt de regeling voor alle Nederlandse bedrijven.

Autofabrikanten in China in de problemen door coronavirus
Lees ook

Autofabrikanten in China in de problemen door coronavirus

FME heeft de laatste weken gelobbyd voor het inzetten van de werktijdverkortingsregeling voor het het Covid-19 virus om te voorkomen dat bedrijven in hun voortbestaan worden bedreigd.

Vaker ingezet

Werktijdverkorting is in het leven geroepen om te voorkomen dat bedrijven failliet gaan door abnormale omstandigheden. De regeling werd in het verleden ingezet bij onder meer de kredietcrisis, natuurrampen, aanslagen en uitbraken van besmettelijke ziekten, waaronder ook de SARS-epidemie in 2002 en 2003 en de verschillende ebola-uitbraken van de afgelopen zes jaar.

Lees meer over
Covid-19EconomieUitkeringWerknemersFaillissement