Aanvragen werktijdverkorting door het dak: 5000 bedrijven melden zich
Meer dan 5000 bedrijven hebben inmiddels werktijdverkorting voor het personeel aangevraagd vanwege het coronavirus. Dat aantal blijft enorm snel stijgen.
Gisteren stond de teller nog op 2500, twee dagen terug op 1700. "Er wordt keihard gewerkt om alle aanvragen in behandeling te nemen", zegt woordvoerder Margreet van Beem van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tegen RTL Z.
Volgens Van Beem wordt er opgeschaald om te zorgen dat er meer aanvragen verwerkt kunnen worden.
Impact is 'maatschappijbreed'
Eerder zag het ministerie vooral bedrijven met gemiddeld tien werknemers aankloppen voor de regeling. Het ging toen ook nog vaker om bedrijven in specifieke branches, die als eerste werden geraakt door de gevolgen van het coronavirus.
Het is nu niet meer samen te vatten over wat voor bedrijven het gaat, zegt Van Beem. "We zien dat het nu maatschappijbreed is. Zeker na de aankondiging van gisteren, zien we dat er door de hele maatschappij bedrijven last krijgen hiervan."
Normaal 'maar' 100 tot 200 bedrijven
Normaal gesproken doen ongeveer honderd tot tweehonderd bedrijven per jaar een aanvraag voor werktijdverkorting. De regeling bestaat voor bedrijven die tijdelijk in de problemen komen en hulp nodig hebben die tijd te overbruggen.
Dat kan zijn door het coronavirus, maar ook door brand of stormschade. Als bedrijven zeker twee weken lang minimaal 20 procent minder werk hebben, mogen ze werknemers minder inzetten en bij het UWV een ww-uitkering aanvragen. Het loon van de werknemer wordt wel doorbetaald, maar het drukt minder op de kosten van de werkgever.
Maatregelen
Premier Mark Rutte kondigde gisteren vergaande maatregelen aan. Wie verkouden is, moet hoesten of koorts heeft moet thuisblijven, ouderen moeten het openbaar vervoer mijden en evenementen met meer dan 100 mensen moeten worden afgelast.
Bedrijven in allerhande sectoren komen door de maatregelen in de problemen. Ook veel zzp’ers melden dat ze opdrachten voor de komende maanden zien verdwijnen.