Coronacrisis

KLM neemt noodmaatregelen: wil werktijdverkorting voor 33.000 mensen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPKLM neemt noodmaatregelen: wil werktijdverkorting voor 33.000 mensen
RTL

Luchtvaartmaatschappij KLM wil voor het hele personeel werktijdverkorting aanvragen vanwege de impact van het coronavirus. Bij KLM werken zo'n 33.000 mensen, die vanaf april 30 procent minder gaan werken. Verder wordt fors gesneden in de kosten en zullen er banen worden geschrapt.

KLM is zwaar getroffen door de gevolgen van het coronavirus. Steeds meer landen komen met reisbeperkingen voor internationale reizigers. Wereldwijd worden daarom vele vluchten geannuleerd en is er veel minder werk voor het personeel van KLM.

Dat komt bijvoorbeeld door het Amerikaanse inreisverbod dat vanaf morgenvroeg Nederlandse tijd zeker 30 dagen geldt voor reizigers vanuit de EU. Amerikanen zijn uitgezonderd en KLM blijft nog wel naar de VS vliegen, maar veel minder vaak. 

Zware maatregelen: 

KLM komt daarom met een uitgebreid pakket aan maatregelen om de schade te beperken. In maart wordt een kwart van de vluchten geschrapt, van april tot en met juni 30 tot 40 procent, en mogelijk meer. 

Ook worden er naar verwachting per direct 1500 tot 2000 fte (equivalent van voltijdsbaan) geschrapt. Het gaat om tijdelijke contracten die niet verlengd worden, om gedwongen ontslag te voorkomen. Nu lopende opleidingen worden gestopt. Er wordt de komende tijd 300 tot 400 miljoen euro aan investeringen gecanceld. 

De directie krijgt verder voorlopig geen bonus uitgekeerd. Er wordt in totaal 100 miljoen euro bezuinigd door simpelweg minder uit te geven. Dienstreizen gaan niet meer door, er worden geen externe krachten meer ingehuurd en er komt ook een stop op consultancy. 

Winstdeling uitgesteld, alle medewerkers minder werken

De winstuitkering over 2019 wordt uitgesteld voor alle medewerkers. Die bonus zou eigenlijk in april uitbetaald worden, maar dat wordt nu oktober. Alle KLM'ers hebben recht op ongeveer 8 procent van hun basissalaris als winstuitkering. 

Daarnaast worden verlofdagen ingeroosterd. Alle medewerkers gaan minder werken vanaf 1 april. Het gaat om zo'n 30 procent minder. KLM zoekt ook meer flexibiliteit in de roosters, omdat er veel vluchten onverwachts uitvallen. 

'Crisis van ongekende omvang'

"De impact van het coronavirus op de luchtvaart en KLM is enorm en de situatie verandert en verslechtert voortdurend", schrijft KLM aan de medewerkers.

"Met de laatste ontwikkelingen in de VS zijn we in een crisis van ongekende omvang gekomen. Het is duidelijk dat KLM ingrijpende maatregelen moet nemen om de situatie het hoofd te bieden", gaat de directie verder. Een deel van de maatregelen gaat direct in. 

'Moeilijke dilemma's komende maanden'

"Het effect van deze maatregelen is gigantisch. We hadden zoiets verwacht of gevreesd, maar het blijft een schok", zegt Michiel Wallaard, onderhandelaar namens CNV, dat het grondpersoneel van KLM vertegenwoordigt. "Dit moet echt even landen. Komende maandag praten we verder met KLM."

Wallaard vindt dat KLM veel vraagt van de medewerkers. "Het is een offer dat gebracht moet worden. Als medewerkers zo'n stap zetten, moet daar ook wel een belofte van continuiteit tegenover staan", vindt Wallaard. "De bedrijfstop geeft een goed voorbeeld door zichzelf niet te ontzien."

Toch zal er nog een 'moeilijk gesprek' volgen, voorspelt Wallaard. "Heel veel KLM'ers hadden dit nooit zien aankomen, die hebben de winstdeling al bijna uitgegeven. En sinds vanmiddag hebben nog meer landen de grenzen gesloten. Het kan dus nog veel groter worden. We komen voor moeilijke dilemma's te staan."

Inreisverbod kan Air France-KLM 263 miljoen euro omzet kosten
Lees ook

Inreisverbod kan Air France-KLM 263 miljoen euro omzet kosten

Werktijdverkorting 

Om de financiële malaise het hoofd te bieden, doet het bedrijf bovendien een aanvraag voor werktijdverkorting. Die regeling bestaat voor bedrijven die voor minimaal twee weken minstens 20 procent minder werk verwachten en daardoor financiële schade oplopen.

Bij werktijdverkorting krijgen medewerkers hun loon 'gewoon' doorbetaald vanuit de werkgever, maar gaan ze minder uren werken. Het deel dat de medewerkers thuis zitten, krijgt het bedrijf dan als WW uitgekeerd van uitkeringsinstantie UWV.

Schiphol en KLM willen hulp

Schiphol-baas Dick Benschop en KLM-topman Pieter Elbers overlegden vanmorgen voorafgaand aan de ministerraad met ministers Cora van Nieuwenhuijzen (Infrastructuur) en Eric Wiebes (Economische Zaken). KLM en Schiphol hebben het kabinet om hulp gevraagd.

Frankrijk zal er alles aan doen om luchtvaartonderneming Air France-KLM te helpen om de huidige problemen te doorstaan, zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire eerder.

Hij sprak gisteren met topman Ben Smith van Air France-KLM. Daarbij beloofde de Fransman alle noodzakelijke middelen beschikbaar te stellen.

Update 23.40 uur:

In een eerdere versie van dit artikel werd geschreven dat er 35.000 mensen bij KLM werken. Dat is niet correct. Bij het bedrijf werken 33.000 mensen. 

Lees meer over
Air France KLMCoronavirusCovid-19