Bedrijven

Inreisverbod kan Air France-KLM 263 miljoen euro omzet kosten

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANPInreisverbod kan Air France-KLM 263 miljoen euro omzet kosten
RTL

Het Amerikaanse inreisverbod kan Air France-KLM een flinke schadepost opleveren. De vluchten naar de VS zijn goed voor flink deel van de omzet. Helemaal geen vluchten scheelt per maand 263 miljoen euro aan omzet.

Bijna 17 procent van de passagiers die het luchtvaartconcern vervoert, gaat naar de VS. Vanaf 14 maart 04.59 uur Nederlandse tijd geldt voor reizigers die uit de EU komen een inreisverbod, dat alleen niet geldt voor Amerikanen. 

Vluchtschema aanpassen

Het bedrijf gaat kijken of het z'n vluchtschema moet aanpassen, maar weet nu al dat er minder vluchten zullen gaan naar bepaalde steden in de VS.

Per dag gaan Air France en KLM kijken welke maatregelen nodig zijn, in de komende 30 dagen dat het verbod voorlopig geldt.

Amerikaans inreisverbod raakt KLM hard, bedrijf hoopt op steun
Lees ook

Amerikaans inreisverbod raakt KLM hard, bedrijf hoopt op steun

Extra cash

Om op alles voorbereid te zijn, neemt het bedrijf 1,1 miljard euro extra krediet op. In totaal heeft Air France-KLM daarmee 5,5 miljard euro aan cash om eventuele tegenslagen op te vangen. 

Halverwege februari waarschuwde Air France-KLM al naar aanleiding van het opschorten van vluchten naar China dat dit een schadepost van 200 miljoen zou opleveren.

"Deze crisis hakt er natuurlijk enorm in", zegt topman Pieter Elbers. Als er nog meer bestemmingen wegvallen, zou dat een 'nachtmerrie-scenario' zijn voor het bedrijf.

Omzet VS 263 miljoen per maand

Het Amerikaanse inreisverbod zorgt in het slechtste geval voor een schadepost van honderden miljoenen, alleen al aan gemiste omzet. De vluchten naar de VS zijn goed voor 15 procent van de omzet van het concern uit passagiersvervoer.

Vorig jaar kwam die uit op 21,1 miljard euro, de vluchten naar de VS waren dus goed voor omgerekend 3,1 miljard euro. Per maand komt dat neer op 263 miljoen. Ter vergelijking: de operationele winst van het bedrijf kwam vorig jaar uit op 749 miljoen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Ogen op overheid

Het bedrijf hoopt op hulp van de overheid. KLM-topman Pieter Elbers had samen met Dick Benschop van Schiphol vanochtend een gesprek met ministers Eric Wiebes van Economische Zaken (VVD) en Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (VVD) over de aanpak van het coronavirus.

Dat gesprek was 'constructief', meldt het bedrijf via Twitter. Maar er zijn geen concrete maatregelen of overheidssteun afgesproken. "We proberen alles te doen om dat te stutten", zei Van Nieuwenhuizen na afloop, verwijzend naar de economie in z'n algemeenheid.

KLM kan nu al een beroep doen op deeltijd-ww, waarbij het UWV een gedeelte van het salaris betaalt van werknemers waar even geen werk voor is.

Koers fors gedaald

In de afgelopen week is het bedrijf fors minder waard geworden op de beurs. Vandaag schiet de koers wel weer omhoog, omstreeks het middaguur staat het aandeel op een plus van bijna 14 procent.

Lees meer over
Air France KLMLuchtvaartCovid-19Coronavirus