50.000 bedrijven verwachten minder werk en vragen 'corona-ww' aan
Bijna 50.000 bedrijven in Nederland hebben werktijdverkorting aangevraagd bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De bedrijven verwachten de komende twee weken veel minder of zelfs helemaal geen werk te hebben door de gevolgen van het nieuwe coronavirus.
De lijst wordt langer en langer. Voor dit weekend stond de teller nog op 5000 bedrijven, begin maart waren er net een paar honderd bedrijven die gebruik wilden maken van de regeling.
Veel bedrijven dicht
De eerste bedrijven die in de problemen kwamen waren bedrijven in de toerismebranche en in de organisatie van evenementen, zoals standbouwers en materiaalverhuurders. Inmiddels is een groot deel van het publieke leven in Nederland stilgelegd.
Kroegen zijn dicht, net als restaurants, sauna's en sportclubs. Ook veel bioscopen, theaters en winkels zijn niet of zeer beperkt open. In hele ketens valt de vraag naar werk uit. De regeling kan ervoor zorgen dat de werkgeverslasten wat verlicht worden, waardoor een moeilijke periode met weinig of geen inkomsten uitgezeten kan worden.
Werken met man en macht
Een woordvoerder van het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet eerder al weten dat nu niet meer te zeggen is uit welke sectoren de aanvragen precies komen. "Het is maatschappijbreed. Door heel Nederland worden in allerlei sectoren bedrijven geraakt", aldus de woordvoerder.
Het ministerie laat ook weten dat het erg druk is, en dat de afhandeling van de verzoeken langer kan duren dan normaal. De website waar ondernemers hun aanvraag doen is soms overbelast. "Er wordt met man en macht gewerkt om de verzoeken te verwerken", aldus de woordvoerder.
Minder uren werken
Werknemers gaan binnen de werktijdverkortingsregeling minder uren werken. Voor de uren dat een werkgever thuis zit, kan de baas werktijdverkorting aanvragen. Het UWV betaalt een deel van je loon aan je werkgever, hij betaalt jou.
Dat is niet altijd ideaal; een werkgever is niet verplicht om 100 procent van het werknemersloon te betalen als de werknemer thuis zit. Daarnaast heb je minder recht op 'echte' ww als een bedrijf uiteindelijk alsnog omvalt. De regeling is vooral bedoeld om te zorgen dat mensen niet nu al ontslagen hoeven te worden.
Hier leggen we precies uit hoe de regeling werkt en wat de voor- en nadelen zijn.
Er zijn ook mensen voor wie de regeling helemaal niet helpt. Als je nog maar kort ww hebt opgebouwd kan je er geen gebruik van maken. Wie flexwerkt, zzp't of een 0-urencontract heeft, komt ook niet in aanmerking voor de regeling.