Crisismaatregelen: dit ligt er klaar voor zzp'ers en andere ondernemers
Om de pijn van de coronacrisis te verzachten voor ondernemers heeft het kabinet een groot pakket aan maatregelen gepresenteerd. Wij zetten op een rij wat je moet weten als jij als zzp'er of mkb'er in de problemen komt.
Voor zelfstandigen zonder personeel die hun opdrachten als sneeuw voor de zon zien verdwijnen, ligt er een vorm van bijstand in het verschiet. Maar reken je niet rijk, want het woord bijstand is op zijn plaats.
Zzp-bijstand
De regeling is een versoepeling van de al bestaande Bbz-regeling (Besluit bijstandverlening zelfstandigen). Die zorgt ervoor dat zzp'ers met een levensvatbaar bedrijf, dat tijdelijk in de penarie zit, hun inkomen kunnen aanvullen tot bijstandsniveau.
Die regeling wordt versoepeld en versneld. Op papier gaat het nog steeds alleen om levensvatbare bedrijven, maar dat hoef je niet meer van tevoren aan te tonen. Dat zorgt voor veel snellere behandeling.
1500 euro per maand
Ook hoeft er niets te worden terugbetaald, ook niet als het later weer helemaal crescendo met het bedrijf gaat: het is dus echt een gift. Bovendien is er ook geen vermogenstoets of partnertoets.
Normaal gesproken heb je bijvoorbeeld geen recht op bijstand als je veel vermogen (bijvoorbeeld door je huis) hebt of een partner hebt die goed in de slappe was zit.
Maar het bedrag is geen vetpot en bedraagt maximaal 1500 euro per maand, netto, voor getrouwde of samenwonende mensen. Alleenstaanden en alleenstaande ouders moeten het met zo'n 1050 euro doen.
Vanuit dezelfde regeling kunnen zelfstandigen ook veel sneller een lening krijgen voor werkkapitaal, tot maximaal 10.157 euro. Door de vereenvoudigde procedure moet het allemaal binnen 4 weken te fiksen zijn. Normaal kan dat wel 13 weken duren.
Noodloket: 4000 euro afhalen
Voor ondernemers die direct getroffen worden door de overheidsmaatregelen, komt er een zoethoudertje. Zij kunnen 4000 euro krijgen, zonder verdere vragen of verplichtingen.
Het gaat hier bijvoorbeeld om horecabedrijven die hun deuren hebben moeten sluiten of alleen nog maar als afhaaldienst mogen werken en daardoor 'de omzet geheel of grotendeels zien verdwijnen'.
Ook bedrijven die hun werk niet kunnen doen door het voorschrift om 1,5 meter afstand te houden komen in aanmerking. Een precieze uitwerking volgt later, schrijft de regering.
Even geen belasting
Om ervoor te zorgen dat ondernemers geld in het laatje houden om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen, neemt ook de Belastingdienst vergaande maatregelen. Wie door de coronacrisis in geldproblemen dreigt te raken, kan uitstel aanvragen van het betalen van belastingen.
Daarvoor hoeven niet meteen bewijsstukken mee te worden gestuurd en ondernemers krijgen meteen uitstel als ze het aanvragen, is de belofte. Wie te laat betaalt, zal alsnog voorlopig geen boete krijgen.
Daarnaast worden ook zaken als invorderingsrente en belastingrente, die ondernemers in bepaalde gevallen moeten betalen er niet op tijd wordt betaald of als er iets in de aangifte niet deugt, verlaagd naar 0,01 procent. Vrijwel niks dus.
Energiebelasting
Het kabinet wil ook dat het betalen van energiebelasting grotendeels wordt uitgesteld, net als het betalen van de Opslag Duurzame Energie: een belasting op energie om de energietransitie mee te betalen. Hoe dat precies in zijn werk moet gaan, is nog niet verzonnen.
Ten slotte kunnen ondernemers hun voorlopige aanslag naar beneden bijstellen als ze verwachten minder winst te gaan maken door het virus dan eerder geraamd. Bij de voorlopige aanslag wordt vooraf een inschatting gemaakt van de belasting die dit jaar betaald moet worden, en dat betaal je dan alvast vooruit.
Door het verlagen van de voorlopige aanslag betalen ondernemers direct maandelijks minder belasting, en kunnen dat geld dus gebruiken om de tent draaiende te houden. Als de nieuwe voorlopige aanslag voor het hele jaar lager is dan het bedrag dat al is betaald in de eerste maanden van 2020, krijg je het verschil ook meteen terug
Garanties, garanties, garanties
Het kabinet heeft ook veel maatregelen afgekondigd die het makkelijker moeten maken voor ondernemers, groot en klein, om geld te lenen. Het MKB kan makkelijker dan voorheen leningen tot 1,5 miljoen euro aanvragen bij de bank, met een garantie door de staat.
Doordat de staat voor 75 procent garant staat, kan de bank zonder veel risico geld uitlenen en kunnen ondernemers dus makkelijker meer lenen. Het gaat hier om een versoepeling van de al bestaande BMKB-C-regeling.
Ook grotere bedrijven kunnen makkelijker leningen afsluiten die grotendeels door de staat worden gegarandeerd. De bestaande GO-regeling wordt uitgebreid. Bedrijven kunnen straks tussen de 1,5 miljoen en 150 miljoen euro lenen onder de voorwaarden van de regeling. De overheid staat dan voor de helft garant. Het maximale bedrag was eerst 50 miljoen.
Het budget dat hiervoor is vrijgemaakt is opgehoogd van 400 miljoen euro tot 1,5 miljard. Ook voor de tuinbouw en voor startende bedrijven worden speciale regelingen verruimd zodat ze makkelijker geld kunnen lenen.