Bedrijven

EasyJet-oprichter looft 5 miljoen uit om onder vliegtuigdeal uit te komen

Door Sjors Rodenburg··Aangepast:
© ANPEasyJet-oprichter looft 5 miljoen uit om onder vliegtuigdeal uit te komen
RTL

EasyJet-oprichter en grootaandeelhouder Stelios Haji-Ioannou is faliekant tegen de bestelling van 107 Airbus-vliegtuigen à 5 miljard euro. De Grieks-Cypriotische miljardair looft nu 5 miljoen pond (5,6 miljoen euro) aan tipgeld uit om onder de deal uit te kunnen komen.

In een open brief roept hij alle bestaande en voormalige betrokkenen bij de koopovereenkomst tussen EasyJet, Airbus en andere partijen op zich te melden. Kleine tips beloont hij met 10.000 pond, 'klokkenluiders' met informatie die ertoe leidt dat de koopovereenkomst helemaal wordt ontbonden beloont hij met 5 miljoen pond.

Failliet in december

Volgens de Grieks-Cypriotische zakenman, die nog ruim een derde van de EasyJet-aandelen in handen heeft, zorgt de miljardenbestelling ervoor dat EasyJet zijn rekeningen vanaf december niet meer kan betalen. Bovendien heeft het bedrijf de nieuwe kisten helemaal niet nodig, omdat de luchtvaartmaatschappij volgens hem al over de modernste vloot in zijn klasse beschikt.

De uitbraak van het coronavirus helpt natuurlijk niet mee. EasyJet houdt al zijn 320 vliegtuigen sinds eind maart aan de grond. Wanneer de prijsvechter weer gaat vliegen, is nog onduidelijk. Ondertussen werkt het aan plannen om de anderhalve meter in de lucht te kunnen garanderen.

EasyJet laat in een reactie weten dat de maatschappij voorlopig over voldoende middelen beschikt om de coronacrisis door te komen. Eerder maakte de prijsvechter al bekend dat het genoeg cash heeft om negen maanden te kunnen overbruggen. Wel stelde het de levering van 24 vliegtuigen voor onbepaalde tijd uit.

Schikking Airbus

In zijn brief wijst Haji-Ioannou ook op de miljardenschikking die Airbus eind januari trof met Franse, Britse en Amerikaanse toezichthouders. De landen beschuldigen de Europese vliegtuigbouwer ervan in zestien landen via tussenpersonen steekpenningen te hebben betaald.

Airbus schikt voor miljarden om vervolging voor corruptie te omzeilen
Lees ook

Airbus schikt voor miljarden om vervolging voor corruptie te omzeilen

Volgens hem is het goed mogelijk dat medewerkers van EasyJet in de voorbereidingen van de koopovereenkomst een douceurtje door Airbus toegeschoven hebben gekregen. 'Weelderig entertainment' tijdens de vliegshow van Parijs of 'onverklaarbare rijkdom' of 'opzichtige uitgaven' door EasyJet-personeel kunnen volgens hem een eerste aanwijzing vormen.

Het bestuur van EasyJet ontkent onethisch te hebben gehandeld bij de bestelling van de vliegtuigen. In een reactie schrijft de luchtvaartmaatschappij dat het een externe accountant heeft ingeschakeld om de order te beoordelen. Daarbij zijn geen onregelmatig aan het licht gekomen.

'Schurken'

Haji-Ioannou en het bestuur van EasyJet, die hij stelselmatig 'schurken' noemt, gaan al langer rollebollend over straat. Eind maart riep hij de aandeelhouders op om vier bestuurders tijdens een speciale aandeelhoudersvergadering weg te stemmen als ze het niet voor elkaar krijgen om de Airbus-order te annuleren.

Die vergadering staat gepland op 22 mei. Of Haji-Ioannou, zelf goed voor 34 procent van de stemmen, daarbij een meerderheid van 50 procent van de stemmen binnen weet te halen is nog maar de vraag. Een aantal belangrijke aandeelhouders hebben al aangegeven het bestuur van de vliegtuigmaatschappij te steunen.

Stelios Haji-Ioannou richtte EasyJet in 1995 op. Na de beursgang in 2000 trok hij zich terug om zich te kunnen richten op zijn andere Easy-ondernemingen. Samen met zijn broer Polys en zus Clelia heeft de Griekse ondernemer nog altijd ruim een derde van de aandelen in handen. Zijn vermogen wordt door Forbes geschat op ruim 1 miljard euro.

Lees meer over
Stelios Haji-IoannouEasyJetAirbusLuchtvaartVliegtuigKlokkenluiderFraude