Bedrijven

Klimaatresolutie Shell opnieuw verworpen, maar record stemmen tegen

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© Follow ThisKlimaatresolutie Shell opnieuw verworpen, maar record stemmen tegen
RTL

Het is activistische belegger Follow This weer niet gelukt om de klimaatresolutie te laten aannemen op de aandeelhoudersvergadering van Shell, maar het bestuur van het olie- en gasconcern kreeg wel een recordaantal stemmen tegen.

Het is Mark van Baal van actiegroep Follow This wederom niet gelukt om de meerderheid van de beleggers mee te krijgen in een resolutie tegen het milieubeleid van Royal Dutch Shell.

Nog niet eerder trok Van Baal zoveel beleggers over de streep. Zijn vraag aan het bestuur van Shell om met concrete doelstellingen te komen in lijn met het klimaatakkoord van Parijs trok maar liefst 14,4 procent van de stemmen.

De vorige keer was dat nog maar 5,5 procent, terwijl dat al bijna een verdubbeling was van de circa 3 procent die Follow This meekreeg bij de eerste keer dat er een resolutie werd ingediend.

'Never sell Shell': geldt dat nog na de verlaging van het dividend?
Lees ook

'Never sell Shell': geldt dat nog na de verlaging van het dividend?

Vaak Noordkoreaanse percentages

Meestal worden voorstellen van het bestuur op de agenda van een onderneming met grote meerderheid aangenomen. Van de 20 andere zaken waarover werd gestemd stemde tussen de 92,9 procent en bijna 99,7 procent van de beleggers mee met het bestuur van Shell.

De 14,39 procent die nu werd uitgebracht voor de resolutie die door Follow This op de agenda werd gezet is dan ook zeer opvallend.

Daar bovenop waren er aandeelhouders die zich van stemming onthielden: 4,4 procent van het aantal stemmen. Als beleggers zich van stemming onthouden, dan geldt dat vaak ook als een proteststem.

'Enorm signaal'

Van Baal is verheugd over de uitslag. Het omschrijft het als 'een enorm signaal' dat meer dan 14 procent meestemde met Follow This en dus tegen Shell. "Dit is een enorme overwinning."

Als je de stemmen vóór de resolutie van Follow This en de stemmen die niet werden uitgebracht bij elkaar optelt, dan stemde bijna 20 procent van de beleggers tegen de klimaatplannen van Shell.

Concessies Shell niet gewaardeerd

Van Baal wijst erop dat Shell in april op het laatst nog wat concessies deed bij het opstellen van de nieuwe klimaatambities. Desondanks is in vergelijking met de vorige keer sprake van bijna een verdrievoudiging van het aantal stemmen tegen het klimaatbeleid van Shell, aldus Van Baal.

Shell had aandeelhouders opgeroepen tegen de resolutie van Follow This te stemmen.

Actievoerders hebben een dinosaurus opgesteld bij het hoofdkantoor in Den Haag.© Getty
Actievoerders hebben een dinosaurus opgesteld bij het hoofdkantoor in Den Haag.

Shell en 'Parijs'

Shell heeft nu als ambitie een vermindering van de uitstoot met 50 procent in 2050. Dat is dus geen doelstelling, ze nemen geen directe actie, aldus Van Baal.

Om het klimaat met maximaal 2 procent te laten opwarmen is echter een vermindering van 70 procent nodig. Voor een  opwarming van het klimaat met niet meer dan 1,5 graden zelfs van 100 procent.

"Het is Shell niet gelukt de aandeelhouders in slaap te sussen", concludeert Van Baal.

Vorig jaar kreeg Shell nog extra tijd

De vorige keer dat er over de klimaatresolutie van Follow This werd gestemd was in 2018. Vorig jaar trok de organisatie de resolutie in.

Grote Nederlandse beleggers, die Follow This vaak steunden, wilden Shell een jaar de tijd geven om de klimaatdoelen van het oliebedrijf in lijn te brengen met het Klimaatakkoord.

'Niet bij Shell, maar bij de overheid zijn'

Follow This is bij Shell aan het verkeerde adres, nuanceert RTL Z-beurscommentator Hans de Geus, die zich ook veel met duurzaamheid bezig houdt. Volgens hem moet Follow This niet bij Shell, maar bij de overheid zijn, die moet regels stellen.

De overheid is gebonden aan het klimaatakkoord van Parijs en Shell formeel niet, aldus De Geus. "Als Shell het verkeerd doet, dan moet de overheid daar regels voor opstellen."

Lees meer over
Mark van BaalShellFollow ThisMilieuvervuilingDuurzaamheid