Lufthansa dichtbij steunpakket van 9 miljard euro van Duitse staat
De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa is dichtbij een akkoord over financiële hulp van de Duitse staat. In ruil voor een pakket met een totale waarde van 9 miljard euro, krijgt Duitsland een belang van 20 procent in het noodlijdende bedrijf.
De hulp komt in de eerste plaats in de vorm van een lening van 3 miljard van de Duitse overheidsinstelling KwF, meldt het bedrijf in een persbericht. Verder komt het Wirtschaftsstabilisierungsfonds (WSF) van het ministerie van Economie en Energie via een 'stille participatie' aan boord.
In ruil voor de kapitaalinjectie van dit Duitse reddingsfonds voor bedrijven die zijn getroffen door de coronacrisis krijgt dit fonds een aandelenbelang van 20 procent in het bedrijf.
Lufthansa is een van de grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld, met bijna 140.000 werknemers wereldwijd en een omzet vorig jaar van 36,4 miljard euro. Ook Swiss en Austrian Airlines horen bij het bedrijf, net als prijsvechter Eurowings. Ook het noodlijdende Brussels Airlines is een dochterbedrijf van Lufthansa.
Vetorecht bij overnamepoging
Het WSF leent verder geld aan Lufthansa in de vorm van een converteerbare obligatielening. Deze kan in het geval van een overnamepoging door een derde partij omgezet worden in een aandelenbelang van 5 procent plus één aandeel voor de Duitse staat.
Met deze afspraak wil de Duitse regering de controle houden over het bedrijf. In Duitsland geldt dat een aandeelhouder met een belang van 25 procent plus één aandeel vetorecht heeft op aandeelhoudersvergaderingen en zo dus vijandige overnames kan blokkeren.
Voorwaarden
Voor de miljardensteun wordt overgemaakt, moet er nog wel het nodige gebeuren. Andere aandeelhouders moeten instemmen met de kapitaalinjectie, én met de nieuwe grootaandeelhouder die in ruil daarvoor ineens een feit is.
Behalve dat de belangen van de staat niet per se dezelfde belangen zullen zijn als die van andere aandeelhouders, betekent het instappen van de staat ook dat het belang van de bestaande aandeelhouders verwatert.
Verder wordt er nog onderhandeld over voorwaarden bij de staatssteun, zoals het niet uitbetalen van dividend en een salarisplafond voor het management.
Commissie moet fiat geven
Bondskanselier Angela Merkel is hoopvol. Gisterenavond laat zei ze dat er 'snel een beslissing verwacht kan worden', meldt persbureau Bloomberg. Het bedrijf was in 'intensieve onderhandelingen' met de Europese Commissie, die de staatssteun moeten goedkeuren.
In ruil voor de financiële hulp krijgt de Duitse overheid meer te zeggen bij het bedrijf, via twee zetels in de raad van commissarissen.