Booking ziet af van overheidssteun, sluit ontslagen niet uit
Boekingssite Booking.com vraagt geen overheidssteun onder de vernieuwde maatregelen. Het bedrijf kreeg forse kritiek op de eerdere aanvraag.
Dat laat het bedrijf weten na berichtgeving van het Financieele Dagblad (FD). Booking vraagt geen geld aan de overheid, maar zoekt in plaats daarvan langetermijnoplossingen om de ingezakte vraag naar reizen te compenseren.
Volgens het bedrijf zijn er geen concrete plannen voor een reorganisatie, maar ontslagen worden niet uitgesloten.
Gevolgen zijn groot
De financiële gevolgen van de coronamaatregelen zijn groot in de reisbranche: gemiddeld verloren ondernemers 50 procent van hun inkomsten door de crisis.
Ook Booking wordt hard geraakt. Het bedrijf vroeg daarom compensatie voor de loonkosten van zo’n vijfduizend werknemers aan onder de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).
Kabinet biedt extra steun
Booking was niet de enige: inmiddels hebben al 114.000 bedrijven gebruik gemaakt van die regeling. Het kabinet breidde woensdag het pakket aan steunmaatregelen en de NOW met miljarden uit.
Booking ziet af van verdere hulp na felle kritiek op de eerste steun. Het in de VS beursgenoteerde bedrijf heeft recht op NOW, maar kocht vorig jaar ook voor 8 miljard dollar aan eigen aandelen in. Over 2019 behaalde het bedrijf een nettowinst van 4,9 miljard dollar, op een omzet van 15 miljard. Dat is een enorme winstmarge en dat stoot veel mensen tegen het zere been.
Geen dividend
Onder de vernieuwde NOW-regeling vervalt de boete bij het ontslaan van mensen, maar gelden wel andere voorwaarden.
Zo mogen bedrijven dit jaar geen dividend uitkeren, geen bonussen betalen aan bestuursleden en geen eigen aandelen inkopen.