Lockdown halveert inkomsten reisbranche, bouwmarkten en tuincentra profiteren
De financiële gevolgen van de coronamaatregelen zijn in een aantal branches erg groot. Zo werd er bij ondernemers in de reisbranche gemiddeld 50 procent minder geld bijgeschreven. Ook in andere sectoren zijn forse verliezen zichtbaar, blijkt uit onderzoek van Knab. De bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van ruim 150.000 klanten.
Het gaat om eenmanszaken en BV's met een jaaromzet of vermogen van maximaal twee miljoen euro. De bank vergeleek de inkomende en uitgaande transacties tijdens de lockdown (14 maart tot 11 mei) met de transacties tijdens dezelfde periode vorig jaar. Ook werd de groei van het saldo tijdens de lockdown met dezelfde periode het jaar ervoor vergeleken.
Reisbranche hard getroffen
Bijna alle ondernemers kijken met verdriet naar hun bankrekening. Maar de ondernemers in de reisbranche werden het hardst getroffen. De 586 reisorganisaties die Knab als huisbank hebben, verloren tijdens de lockdown gemiddeld 50 procent van hun inkomsten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Het gemiddelde saldo na uitgaves op de rekening van reisondernemers daalde tijdens de onderzochte periode met 153 euro, terwijl ze vorig jaar in dezelfde periode hun saldo nog gemiddeld met 1.472 euro zagen groeien.
Bij verhuurders van vakantie-accommodaties ziet de bank vergelijkbare cijfers. De 445 verhuurders zagen tijdens de lockdown 31 procent minder geld binnenstromen dan tijdens dezelfde periode van 2019. Waar hun saldo na uitgaves vorig jaar gemiddeld met 607 euro groeide, nam het dit jaar tussen 14 maart en 11 mei met 1.143 euro af.
Restaurants doen het beter dan cafe's
Ook de horeca voelt natuurlijk de crisis. Cafés en restaurants mogen sinds 14 maart geen gasten meer ontvangen. Hier daalden de inkomsten met 39 procent.
Restaurants verdienen nog wat geld door afhaalmaaltijden aan te bieden of door eten te bezorgen. Cafe's hebben die luxe soms niet. Daar was de klap dan ook groter. Cafe's zagen maar liefst 61 procent minder geld binnenkomen op de rekening. Restaurants moeten het doen met 20 procent minder inkomsten.
Overheidssteun is bij de inkomsten niet meegerekend, maar wel werden sommige rekeningen in de periode dat de bedrijven in de diverse sectoren dicht waren betaald, waardoor er bij sommigen nog wat geld binnen kwam. Met name sportscholen en sportclubs profiteerden daarvan. Veel klanten hebben een doorlopend abonnement waarbij maandelijks geld wordt afgeschreven.
Knab heeft 1.288 klanten binnen deze sector en stelt dat deze groep 12 procent minder geld binnenkreeg dan in dezelfde periode vorig jaar.
Winst voor tuincentra en bouwmarkten
Alleen winkeleigenaren profiteren van de coronacrisis en dan met name de online winkels. Die haalden 60 procent meer geld binnen dan in dezelfde periode van 2019. Dat we in de rij staan bij bouwmarkten en tuincentra zie je ook in de cijfers, met een gemiddelde inkomstenstijging van 18%.
Knab wil het onderzoek in het volgende kwartaal opnieuw uitvoeren om in kaart te krijgen hoe snel sectoren zich herstellen.