Horeca open vanaf 1 juni: 'Bizar hoeveel reserveringen meteen binnenkwamen'
Cafés en restaurants met een terras krijgen vanaf 1 juni groen licht om weer mensen te ontvangen. Natuurlijk wel met inachtneming van de anderhalvemetermaatregel. "We zijn heel blij dat we weer wat mogen doen, maar het komt niet in de buurt van wat we deden."
RTL Nieuws sprak met verschillende horecazaken: van een populair restaurant en cocktailbar in Utrecht tot de McDonald's.
We beginnen in Utrecht en bellen met Wes Schreutelkamp, mede-eigenaar van The Streetfood Club en The Rumclub in Utrecht. Hij reageert opgelucht op de versoepeling van de maatregelen.
Bizar
De reserveringen stroomden gisteravond al gelijk binnen. "Bizar. We moeten ze nog wel even afhouden tot we weten hoe we het kunnen inrichten. We gaan vandaag gelijk brainstormen over hoe we het beste open kunnen."
Versoepeling van de maatregelen
Horecagelegenheden met een terras mogen namelijk vanaf 1 juni hun deuren weer openen. Natuurlijk wel met inachtneming van de anderhalvemetermaatregel.
Of bijvoorbeeld cafés extra ruimte krijgen voor hun terras, hangt van het lokale bestuur af, zei premier Rutte in de persconferentie gisteravond. "Daarbij moeten ze ook rekening houden met crowdmanagement. Als de terrassen bijvoorbeeld groter zijn en dus meer mensen trekken, moet het op de routes ernaartoe niet te druk worden."
Binnen een hapje dan wel drankje serveren kan ook. In een locatie mogen maximaal 30 mensen tegelijkertijd aanwezig zijn (inclusief personeel). Wil je binnen komen eten, dan moet je reserveren.
Schreutelkamp ziet dat hij en zijn team voor een uitdaging staan. "Iedereen die bij The Streetfood Club binnen is geweest, weet hoe groot het is. Met 30 man binnen, heeft iedereen bijna een eigen ruimte."
Loyale gasten
Normaal staat op zaterdagen dan ook 26 man bediening te werken om hun gasten alles naar het zin te maken. "Op zo'n dag bedienen wij duizend gasten, dat is inclusief het terras. Met 30 mensen binnen en gasten met gepaste afstand op het terras, is het onmogelijk om een boterham te verdienen."
Schreutelkamp en zijn team roeien met de riemen die ze hebben. Dat betekent minder chefs in de keuken, minder barmedewerkers, minder bediening en minder gasten. "We willen gasten nog steeds dezelfde ervaring geven, maar wel met nieuwe huisregels. Het is gek, maar we zijn blij dat we weer wat mogen doen."
Hij ziet dat er veel van de ondernemer wordt gevraagd, maar ook van de gast. "Gasten moeten zich aan de regels houden en beseffen dat die regels er zijn. Je kan niet meer om tien uur 's ochtends op het terras neerploffen en er 's avonds weer af strompelen."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Dit merkt André Triep ook op. Hij is voorzitter van de Vereniging van Strandexploitanten Scheveningen (VSS) en eigenaar van Strandclub WIJ. "Wij gaan gasten heus geen winkelwagentje geven als ze naar binnen willen. Ook hangen wij onze zaak niet vol met borden en staan er ook geen krijtstrepen op de vloer. Wij houden het in de gaten, maar de verantwoording ligt ook bij de gasten."
Protocollen
"Ik kan geen beveiliging aan de deur zetten om met een meetlint te checken of er voldoende afstand is, of om identiteitsbewijzen te controleren of mensen aan een tafel wel familie zijn." Wel kunnen ze protocollen opstellen waarbinnen zij kunnen werken en de tafels met voldoende ruimte opstellen. Volgens Triep hebben strandtenten letterlijk 'een zee aan ruimte' waarmee ze veiligheid voorop kunnen stellen.
"In het restaurant zal een combinatie gelden van reserveren en mensen die spontaan komen aanlopen. Het strand is dynamisch en het is moeilijk om het terras van tevoren vol te laten reserveren."
Regen?
De strandtenteigenaar is 'gematigd positief' over de versoepeling van de maatregelen. "Het is enerzijds fijn dat we weer wat kunnen doen, maar anderzijds zit er nog veel beperking in. Als het bijvoorbeeld gaat regenen, kan je niet iedereen op het terras naar binnen verplaatsen."
Ook denkt Triep dat nog steeds een groot deel van de horeca failliet zal gaan. "Mijn collega's en ik zijn bang dat de hulp die we eerst aangeboden kregen en nodig hadden, tussen wal en schip zal verdwijnen. Het is fijn dat we weer aan de slag mogen, maar het is niet kostendekkend."
Ook de McDonald's blijft niet achter. In Arnhem is al een prototype gelanceerd waar het binnenkort mogelijk is om coronaproof te dineren. Gasten hebben twee opties: afhalen en in het restaurant opeten.
Trolley
Als je ervoor kiest om in het restaurant te zitten, wordt je eten gebracht met een trolley. "De medewerker doet dan een stap terug en vervolgens pakt de gast de bestelling van de trolley", legt woordvoerder Eunice Koekkoek uit.
Het is de bedoeling dat dit concept na 1 juni gefaseerd wordt uitgerold in alle vestigingen in Nederland. "We kijken goed naar de mogelijkheden binnen de versoepeling van de maatregelen."
Koninklijke Horeca Nederland
Branchevereniging KHN reageerde 'voorzichtig positief' over de versoepeling van de maatregelen. "Ik ben blij dat het niet alleen de terrassen zijn die open mogen, maar ook de restaurants", zegt voorzitter Robèr Willemsen. "Maar de nieuwe versoepeling is onvoldoende om faillissementen te voorkomen. Op deze manier open gaan, is nog steeds een verliesgevende activiteit omdat aan het einde van de maand er nog steeds geld bij moet."
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.