Bedrijven

HEMA komt weer in buitenlandse handen: schuldeisers grijpen de macht

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© Robin UtrechtHEMA komt weer in buitenlandse handen: schuldeisers grijpen de macht
RTL

De HEMA krijgt weer een nieuwe eigenaar. De warenhuisketen valt in de handen van een groep schuldeisers. Daarover hebben het management van de winkelketen en de schuldeisers een deal weten te sluiten.

Er moest een deal komen, omdat HEMA niet meer aan zijn betalingsverplichtingen aan de schuldeisers kon voldoen. De warenhuisketen heeft gigantische schulden en de rentelasten drukken te zwaar op het bedrijf.

450 miljoen euro schuldverlichting

Een groep obligatiehouders, voornamelijk Britse investeerders die geld hebben uitgeleend aan HEMA, heeft met het management afgesproken dat een groot deel van de schuld wordt weggestreept. Die daalt daardoor van 750 miljoen naar 300 miljoen euro.

Daardoor dalen ook de jaarlijkse rentelasten voor de keten behoorlijk: van 50 miljoen euro per jaar, maar 30 miljoen. Op die manier moet HEMA weer levensvatbaar worden.

In ruil voor alle aandelen

Maar dat gaat allemaal niet voor niets: de schuldeisers krijgen in ruil voor het kwijtschelden van ruim de helft van de schuld alle aandelen in handen. Zij worden dus de nieuwe baas bij de keten, die in 2018 nog werd gekocht door miljardair Marcel Boekhoorn.

Boekhoorn probeerde tot gisteren nog zelf tot een akkoord te komen met de schuldeisers, maar dat lukte niet.

Is HEMA gered, of is dit het begin van het einde?
Lees ook

Is HEMA gered, of is dit het begin van het einde?

Buitenspel

Dat de eigenaar van HEMA, Marcel Boekhoorn, buitenspel kon komen te staan, heeft alles te maken met de voorwaarden waartegen HEMA geld heeft geleend. Het leeuwendeel van de schuld, 600 miljoen euro, bestaat uit obligaties met het bedrijf als onderpand.

Dat wil dus zeggen dat als er niet wordt terugbetaald, de schuldeisers het bedrijf op kunnen eisen. Nu zouden die leningen vandaag nog niet hoeven te worden terugbetaald, maar wel een andere lening van 50 miljoen euro, die weer grotendeels in handen is van diezelfde schuldeisers.

Aangezien HEMA die lening van 50 miljoen euro niet terug kon betalen vandaag, moest er een deal worden gesloten met de schuldeisers, anders dreigde acuut een faillissement.

Geen commentaar

Woordvoerder Mischa van de Woestijne van Ramphastos, het investeringsbedrijf van Marcel Boekhoorn, wil helemaal niets kwijt over de kwestie. "We reageren niet op zaken die in de media verschijnen."

Gisteren schreven Boekhoorn en zijn investeringsbedrijf in een persbericht al dat ze 'nagaan wat de recente ontwikkelingen betekenen voor de rol die zij in de toekomst kunnen en willen spelen bij HEMA', om vervolgens het management en de medewerkers alvast te bedanken voor hun inzet.

Lees meer over
Marcel BoekhoornHEMA