Sierteeltsector krabbelt langzaam weer op: 'Tuinplanten hebben het geweldig gedaan'
Door de uitbraak van het coronavirus stortte ook de vraag in naar sierbloemen en planten, de derde exportsector van Nederland. Drie maanden later krabbelt de sector langzaam weer op.
"Ik heb het idee dat we langzaam teruggaan naar de normale stand van zaken", zegt woordvoerder Michel van Schie van Royal FloraHolland tegen RTL Z.
Hogere prijzen, herstel in export
De coöperatieve veiling, eigendom van de ruim 4000 aangesloten telers, zag de omzet van afgelopen week zelfs stijgen met 29,9 procent ten opzichte van dezelfde week in 2019. "Bijna te mooi om waar te zijn", zegt Van Schie.
De hogere omzet was met name te danken aan de hogere prijzen die voor de verschillende bloemen en planten werden neergeteld. Van Schie: "De vraag was hoger dan het aanbod, dus dan gaan de prijzen omhoog. In dit geval met maar liefst 39,2 procent in vergelijking met 2019."
Ook de export van sierteelt ziet voorzichtig herstel, blijkt uit nieuwe cijfers van de VGB, de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten. De uitvoer van bloemen en planten daalde in mei met 'slechts' 8 procent. In april en maart was dat nog respectievelijk 38 en 32 procent.
Tuinplanten in de lift
De percentages wekken wellicht de indruk dat het crescendo gaat in de sierteelt, in werkelijkheid ligt het genuanceerder. "Tuinplanten hebben het de afgelopen tijd geweldig gedaan, de kwekers daarvan zijn goed uit de crisis gekomen", aldus Van Schie.
Telers van bloemen die vooral bij speciale gelegenheden worden gebruikt, zoals bruiloften en uitvaarten, en voor de aankleding van grote evenementen, die hebben het nog altijd moeilijk.
Kanttekening bij steunfonds
De sector is dan ook 'heel blij' met het noodfonds à 600 miljoen euro voor de sierteelt dat de overheid heeft opgezet, zegt Van Schie. Tot nu toe hebben telers, kwekers en handelaars hiervan zo'n 200 miljoen euro aangevraagd, al zet Van Schie hier er ook een kanttekening bij.
"Om ervoor in aanmerking te komen, moet je jaar-op-jaar minimaal 30 procent omzetverlies hebben gedraaid. Heel veel bedrijven gaan dat net niet halen."
Minimaal verlies
Half maart dumpte plantenkweker Ab van den Berg uit Erica wekelijks nog 90 procent zijn oogst. Dat hoeft nu niet meer, zegt hij. "In vergelijking met maart gaat het al een stuk beter."
De schade van eerder dit jaar gaat hij niet meer inhalen, weet hij, maar toch. "Als de zomer zo door blijft gaan, komen we weer op hetzelfde niveau als vorig jaar uit. De handel loopt nu weer lekker door."
Van zijn bromelia's is 80 tot 90 procent bedoeld voor de export, met name Italië. "Dat land ging helemaal op slot, maar die uitvoer trekt weer aan", zegt Van den Berg. "Misschien, als het zo blijft lopen en we hebben geen al te grote zomerdip, dan is er een kansje dat we het jaar met minimaal verlies afsluiten."