Overname

'Groep schuldeisers HEMA ligt dwars, faillissement aangevraagd'

Door RTL Z··Aangepast:
© Getty'Groep schuldeisers HEMA ligt dwars, faillissement aangevraagd'
RTL

Warenhuisketen HEMA is nog lang niet in rustiger vaarwater. De nieuwe eigenaren hebben het aan de stok met een groep ontevreden schuldeisers. Zij voelen zich benadeeld bij de overname vorige week en hebben faillissement aangevraagd voor het moederbedrijf van HEMA.

Ook heeft de groep schuldeisers beslag laten leggen op de aandelen van drie HEMA-bv's, meldt Het Financieele Dagblad op basis van bronnen en documenten die de krant in handen kreeg.

Volgens HEMA hebben de acties geen gevolgen voor het bedrijf, zo laat een woordvoerder aan de krant weten. HEMA reageerde niet direct op een verzoek om commentaar. De groep ontevreden schuldeisers kan het de nieuwe eigenaren lastig maken om het bedrijf snel door te verkopen, schrijft de krant. 

Machtsgreep groep schuldeisers

Het gaat om schuldeisers die 54 miljoen hebben geleend aan het moederbedrijf van HEMA. Dat bedrag had eigenlijk vorige week maandag afgelost moeten worden. Dat gebeurde niet, een andere groep schuldeisers die zich hebben verenigd onder de naam Ad Hoc Group, greep de macht. Zij hadden 600 miljoen uitgeleend aan HEMA, maar kwamen er niet uit met miljardair Marcel Boekhoorn over een oplossing om de torenhoge schuld van de warenhuisketen te verlichten. 

Boekhoorn werd vervolgens opzij gezet, waarna Ad Hoc Group de nieuwe eigenaren werden. In ruil daarvoor heeft deze groep schuldeisers de helft van de 600 miljoen aan leningen die zij hadden kwijtgescholden. 

HEMA komt weer in buitenlandse handen: schuldeisers grijpen de macht
Lees ook

HEMA komt weer in buitenlandse handen: schuldeisers grijpen de macht

Afkoopsom van half miljoen

Ook andere schuldeisers moeten hun leningen wegstrepen, maar krijgen daar in tegenstelling tot Ad Hoc Group geen zeggenschap bij HEMA voor terug. Het enige dat zij tot nu toe krijgen in ruil voor het wegstrepen van hun schulden is een afkoopsom. Voor de groep die 54 miljoen had uitgeleend, is dat 500.000 euro. Dat bedrag kan nog oplopen, afhankelijk van wat HEMA oplevert als het weer wordt verkocht. 

Daar wil de groep opstandige schuldeisers niet lijdzaam op wachten. Zij willen met hun actie afdwingen dat ze een hogere afkoopsom krijgen of ook aandelen HEMA, aldus een bron van de krant. Door druk op Ad Hoc Group te zetten hopen zij meer invloed te krijgen op het verkoopproces. Een conflict met schuldeisers komt de nieuwe eigenaren vanzelfsprekend slecht uit, want het maakt een snelle verkoop alleen maar ingewikkeld. 

Lees meer over
Marcel BoekhoornHEMA