ING sluit één op de vier kantoren in Nederland
ING gaat een kwart van de kantoren in Nederland sluiten. Op ruim 40 locaties gaan de deuren definitief dicht. Daar komen servicepunten voor in de plaats.
Dat bevestigt een woordvoerder naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.
Servicepunt in plaats van kantoor
In de servicekantoren die in de plaats moeten komen van de kantoren kunnen klanten terecht voor eenvoudige handelingen zoals het wijzigen van de paslimiet, ophalen van een wachtwoordbrief en het openen van een rekening. Die zaken kunnen ook online worden afgehandeld.
Er kunnen ook afspraken worden gemaakt voor een adviesgesprek, dat later óf op een kantoor, óf via beeldbellen kan worden gevoerd.
Weinig klanten in kantoren
De coronacrisis heeft een plan om te snijden in het kantorennetwerk versneld. In de kantoren die dicht gaan komen soms maar twee tot drie klanten per uur.
Er gaan vóór 1 juli 2021 42 kantoren dicht, daarvan sluiten er zo'n 25 al op korte termijn. Sommige waren zelfs niet meer opengegaan nadat ze in verband met corona waren gesloten. Hoeveel geld er met de sluiting van de bankkantoren wordt bespaard, wil de woordvoerder niet zeggen.
Kantoren en servicepunten
ING heeft nu nog 170 vestigingen in Nederland. Daarvan resteren er straks dus nog zo'n 128. Verder zullen er dan nog 250 servicepunten zijn.
Eind vorig jaar maakte ING Bank bekend een aantal servicepunten in onder meer Bruna en Primera te sluiten. Toen werd gezegd dat er 230 servicepunten zouden overbllijven, maar met de sluiting van kantoren die nu bekend is gemaakt, worden dat er dus 20 meer.
De operatie valt samen met de ombouw van geldautomaten naar die van Geldmaat. Daar kunnen klanten van ING, ABN Amro en Rabobank geld opnemen en bij een aantal kan er ook worden gestort.
Geen gedwongen ontslagen
Van de medewerkers van de kantoren die nu worden gesloten zal ongeveer 90 procent op een andere plek binnen ING aan de slag kunnen. Er vallen geen gedwongen ontslagen, aldus de woordvoerder.
Medewerkers kunnen overstappen naar een andere afdeling bij ING, zoals hypotheken, klantcontrole, fraudebestrijding of cybersecurity. Voor de rest komt er een vrijwillige vertrekregeling.