Coronacrisis

Nog geen 2500 aanmeldingen voor vrijwillige vertrekregeling KLM

Door Jelle Maasbach··Aangepast:
© ANPNog geen 2500 aanmeldingen voor vrijwillige vertrekregeling KLM
RTL

Het personeel van KLM loopt nog niet echt warm voor de vrijwillige vertrekregeling. In totaal zijn er 2436 aanmeldingen, melden bronnen aan RTL Z. Dat lijkt onvoldoende om gedwongen ontslagen te voorkomen.

Piloten kiezen het minst voor regeling

KLM moet vanwege de coronacrisis hard ingrijpen. De luchtvaartmaatschappij moet waarschijnlijk 5400 tot 7000 banen schrappen. Om zoveel mogelijk gedwongen ontslagen te voorkomen stelt het aan het personeel een vrijwillige vertrekregeling voor.

Daar was in eerste instantie weinig animo voor: slechts 800 mensen kozen ervoor om zelf op te stappen. De inschrijfperiode werd daarom verlengd. 

Aanmelden kan niet meer. Uiteindelijk hebben nog geen 2500 KLM'ers voor de regeling gekozen. Vooral het grondpersoneel heeft zich aangemeld, bijna 1400 man. Daarna volgt het cabinepersoneel (minder dan 1000 man) en piloten (77). In totaal werken er zo'n 30.000 mensen bij KLM.

Niet iedereen kan weg

Het is niet zo dat iedereen die zich aanmeldt ook kan vertrekken. KLM bekijkt per functie of medewerkers wel kunnen vertrekken. Is er sprake van overcapaciteit, dan is het bijvoorbeeld makkelijker om iemand te laten gaan. Mocht iedereen vertrekken, dan kost dat het bedrijf zo'n 175 miljoen euro.

KLM gaat alle aanvragen bekijken en laat volgens bronnen eind van de maand weten of mensen in aanmerking komen voor de vertrekregeling.

Weekend van de waarheid voor KLM'ers: kiezen ze voor vertrekregeling of niet?
Lees ook

Weekend van de waarheid voor KLM'ers: kiezen ze voor vertrekregeling of niet?

'Te karig'

Robert Swankhuizen, de voorzitter van de Nederlandse vakbond voor luchtvaarttechnici (NVLT), zei eerder tegen RTL Z dat de regeling te karig is om genoeg mensen over de streep te trekken. De vertrekpremie van KLM kan oplopen tot maximaal anderhalf jaarsalaris. Hij vindt dat onvoldoende.

Om het aantal gedwongen ontslagen zo laag mogelijk te houden, is het volgens Swankhuizen van belang dat de vrijwillige vertrekregeling aantrekkelijker wordt. "Hoe meer de mensen daar netto van overhouden, hoe meer er zich voor zullen aanmelden. Dat moeten de Wopke Hoekstra's van deze wereld zich realiseren."

Lees meer over
Air France KLMCoronavirusLuchtvaartOntslag