Onvrijwillig ontslag dreigt voor 2000 KLM-medewerkers
KLM ontkomt er niet aan duizenden mensen te ontslaan. Via een vertrekregeling wilde de luchtvaartmaatschappij onvrijwillige ontslagen voorkomen, maar het animo voor deze regeling is te klein.
De corona-crisis hakt erin bij KLM. Met staatssteun wordt de luchtvaartmaatschappij overeind gehouden. Voorwaarde voor die steun is een herstructureringsplan. Om KLM competitief te houden, moeten er mensen weg en de salariskosten omlaag.
Geen verlenging
Eerder dit jaar besloot KLM daarom al tijdelijke contracten niet te verlengen en uitzendwerkers de wacht aan te zeggen. 1500 tot 2000 mensen verloren zo hun werk.
Een bestaande vrijwillige vertrekregeling werd vervolgens opengesteld voor al het KLM-personeel met een vast dienstverband. Deze regeling was bedoeld om onvrijwillige ontslagen later dit jaar zo veel mogelijk te vermijden.
Dat gaat niet lukken, blijkt nu duidelijk is hoeveel KLM-ers hebben ingetekend op de regeling. Dat zijn er 2436, meldde RTL-Z gisteren. Naast 1378 grondmedewerkers schreven 981 cabinepersoneelsleden en 77 piloten zich in.
Ongeveer 15 procent
Dat zijn veel minder dan de ongeveer 4500 personeelsleden waar KLM volgens bronnen van RTL Z nog van af wil. Met potlood rekent de luchtvaartmaatschappij op een vertrek van uiteindelijk bijna 2700 mensen grondpersoneel, zo’n 1700 mensen cabinepersoneel en 180 piloten. Op een totaal van ruim 30 duizend personeelsleden vloeit dan zo’n 15 procent van de vaste medewerkers af.
De komende weken bekijkt KLM wie van de aanmelders ook daadwerkelijk gebruik mag maken van de vrijwillige vertrekregeling. Dan wordt ook duidelijk hoe hoog het aantal onvrijwillige vertrekkers zal zijn. Dat dit aantal boven de 2000 ligt, ligt in de lijn der verwachting.