Doorstart failliet fitnessbedrijf Wendy van Dijk nabij
Zowel presentatrice Wendy van Dijk als haar voormalig zakenpartner Robbert Boekema wil doorstarten met het failliete fitnessbedrijf Disq. Wat een succesvolle doorstart echter in de weg kan staan, is dat beide partijen sleutelposities innemen, maar niet meer willen samenwerken.
Boekema houdt als bezitter van de patenten en het intellectuele eigendom van het fitnessapparaat Disq een belangrijke troef in handen. Maar Wendy van Dijk is het gezicht van het trainingsprogramma en de ledenclub, die met een intensieve marketingcampagne in 2018 en 2019 rond de Disq zijn gebouwd.
Die ledenclub draagt zelfs de naam van de presentatrice: Wendy's Disq Club. De ongeveer 2000 deelnemers betalen maandelijks contributie en zorgen dus voor een interessante inkomstenstroom.
Doorstart
Vorige week onderhandelde curator Nienke Bobbert nog met beide partijen afzonderlijk over een mogelijke doorstart. Inmiddels is een akkoord met Van Dijk over een officiële doorstart nabij, bevestigt een adviseur van de presentatrice aan RTL Z.
Maar ondertussen is ook Boekema bezig met een doorstart. Zijn advocaat Victor Kruit van advocatenkantoor HAUT vertelt dat de sportondernemer een nieuw bedrijf en ledenclub wil oprichten en daarbij gebruik wil maken van de intellectuele eigendomsrechten. Dat zal uiteraard niet onder de naam 'Wendy' zijn. Ook zal hij daarvoor nieuwe leden moeten werven.
Als Wendy van Dijk een doorstart maakt, is het nog maar de vraag of zij gebruik kan blijven maken van het fitnessapparaat Disq en de voorraden. Curator Bobbert en haar kantoorgenoot Hidde Reitsma willen geen commentaar over de onderhandelingen geven.
Krachtenbundeling
De Disq is een trainingsapparaat dat tien jaar geleden werd ontwikkeld door de inmiddels 40-jarige sportinstructeur Boekema. Na een faillissement in 2016 maakte hij een doorstart met het bedrijf. Twee jaar geleden bundelde hij zijn krachten met presentatrice Wendy van Dijk.
Hun gezamenlijke bedrijf, Disq Mobile Gym Nederland, ontwikkelde een trainingsprogramma en richtte Wendy’s Disq Club op. Mede dankzij een uitgekiend marketingoffensief waarin Van Dijk centraal stond, leek het bedrijf aanvankelijk goed te lopen. Het aantal werknemers steeg tot dertig.
Moeilijkheden
Maar in 2019 liep Disq Mobile Gym Nederland tegen moeilijkheden aan. Begin dat jaar werd bekend dat Van Dijk in een huwelijkscrisis zat. Geruchten dat die veroorzaakt zou zijn door te innige banden met Boekema, werden door de betrokkenen ontkend.
Later dat jaar rezen zakelijke spanningen tussen Boekema en Van Dijk. Aanvankelijk hadden zij onenigheid over de strategische koers van het bedrijf. Later kwamen daar financiële conflicten bij.
Beslag op woning
Omdat Disq Mobile Gym Nederland niet meer kon voldoen aan zijn financiële verplichtingen, ging het bedrijf op 30 juni failliet. In de aanloop naar dat faillissement legde Van Dijk voor 433.000 euro beslag op Boekema's woning.