Hoe Wendy van Dijks fitnessbedrijf Disq op de fles ging
Eind juni ging fitness-bedrijf Disq van presentatrice Wendy van Dijk en haar zakenpartner Robbert Boekema failliet. Afgelopen jaren leek de onderneming juist te draaien als een tierelier. Hoe kon het zo mis gaan? Een reconstructie.
Voor zowel presentatrice Wendy van Dijk (47) als sportinstructeur Robbert Boekema (40) is de samenbundeling van hun krachten in het sportbedrijf Disq in 2018 een gedroomde combinatie.
'Wendy' als merk
Wendy van Dijk heeft sinds de jaren negentig een succesvolle televisiecarrière als presentatrice en actrice opgebouwd. Sinds 2014 zoekt zij ook naar mogelijkheden om haar naam op te waarderen tot een merk dat staat voor gezondheid, sportiviteit en geluk.
Dat jaar richt zij daarvoor een eigen bedrijf op, Wendy Multimedia. Het bedrijf, dat wordt geleid door haar broer Mike, gaat in 2015 het glossy tijdschrift Wendy uitgeven. Ook gaat Van Dijk op zoek naar andere manieren om haar merk de gewenste 'lading', zoals dat in jargon heet, te geven.
Charismatische sportinstructeur
Die gelegenheid dient zich aan in 2018. Dat jaar komt Van Dijk in contact met de charismatische sportinstructeur Robbert Boekema, de uitvinder van de Disq. Met dat handzame apparaat kunnen sportievelingen trainen zonder apparatuur van een sportschool.
Boekema is al jaren een ambitieuze ondernemer, maar lang niet altijd even succesvol. Eerder gingen een sportschool in Uden waarvan hij mede-aandeelhouder was en zijn eerste Disq-bedrijf al op de fles (zie kader onderaan).
Krachtenbundeling
Na dat laatste bankroet gaat Boekema, die het patent op de Disq bezit, zelfstandig verder met zijn uitvinding. Daarbij kan hij echter wel wat hulp gebruiken. De krachtenbundeling met Wendy van Dijk in 2018 biedt uitkomst, zowel voor hem als voor haar.
Boekema kan gaan meeliften op de bekendheid en het charisma van de presentatrice. En Van Dijk kan de Disq gebruiken om haar naam als 'gezondheidsmerk' uit te bouwen.
Vliegende start
Samen richten Boekema en Wendy Multimedia in september 2018 het bedrijf Disq Mobile Gym Nederland op. Ieder van de partijen investeert enkele tonnen in het bedrijf, en krijgt daarvoor de helft van de aandelen.
Het gezamenlijke bedrijf maakt een vliegende start. Rondom de Disq wordt een compleet trainingsprogramma ontwikkeld, en een ledenclub. Leden van Wendy's Disq Club ontvangen naast het apparaat telefonische en online begeleiding door trainers, toegang tot evenementen en nummers van Wendy Magazine.
Gelikte filmpjes
In de loop van 2018 en 2019 maakt Wendy van Dijk een trits gelikte promotiefilmpjes voor social media, waar het enthousiasme van afspat. Samen met Boekema prijst zij de Disq aan, en demonstreert het apparaat. En zij interviewt Boekema's moeder, die als schaatser in 1968 goud op de Olympische Spelen won, over de voordelen van de Disq.
Daarnaast organiseren Van Dijk en Boekema evenementen, waar Van Dijks echtgenoot Erland Galjaard de opzwepende muziek verzorgt. Ook zet de presentatrice bekende Nederlanders uit haar netwerk in ter promotie van de Disq, zoals Trijntje Oosterhuis en Marco Borsato.
Ambities Wendy Multimedia
Er staat veel op het spel. Mede dankzij haar investeringen in Disq verwacht Van Dijk grote zakelijke stappen te kunnen maken. Om de verwachte groei van haar bedrijf Wendy Multimedia te begeleiden, stelt zij in de zomer van 2018 Justine Huffmeijer aan als directeur.
Bij die gelegenheid noemt de uit de televisiewereld afkomstige Huffmeijer 'Wendy een prachtig merk met een zeer groot groeipotentieel'. Volgens Van Dijk "wordt het tijd voor een volgende stap om het inmiddels stevig staande merk nog groter te maken."
Miljoenen verdienen
Tegenover RTL Z omschrijft Boekema zijn samenwerking met Van Dijk als een geweldig succes. "Zo waren er in één weekend eens 1100 nieuwe aanmeldingen voor Wendy's Disq Club. Allemaal leden die een half jaar 59 euro per maand betaalden, en later een goedkoper abonnement konden nemen. We verdienden miljoenen."
Of dat ook een winstgevende omzet voor Disq Mobile Gym Nederland was, is overigens niet na te gaan. Bij de Kamer van Koophandel heeft het bedrijf slechts een verkorte jaarrekening over 2018 gedeponeerd, zonder omzetcijfers of resultaat.
Wel wordt duidelijk dat het bedrijf eind dat jaar een bescheiden eigen vermogen van 160.000 euro heeft, en ruim 700.000 euro aan schulden. Dat is niet heel solide, maar evenmin zorgwekkend.
Huwelijkscrisis
Ondanks het vermeende succes groeien Van Dijk en Boekema in 2019 plotsklaps uit elkaar. Begin dat jaar wordt bekend dat Van Dijk in een huwelijkscrisis zit. Geruchten dat die veroorzaakt zou zijn door een relatie met Boekema, worden door de betrokkenen ontkend.
Maar de geruchten zullen de spontaniteit tijdens de gezamenlijke promotiefilmpjes en evenementen rond de Disq niet ten goede zijn gekomen. Volgens Boekema deed Van Dijk in de loop van 2019 steeds minder voor het fitnessbedrijf.
Onenigheid
Ook zakelijk groeien de ondernemers uiteen. Boekema wijt dat aan het succes. "Daardoor gingen steeds meer mensen zich ermee bemoeien. Maar Disq is mijn kindje, en ik wilde niets aan het concept veranderen. We gingen als een raket. Het is alsof je met een raceauto 300 kilometer per uur rijdt, en de bijrijder aan het stuur gaat trekken."
Volgens Boekema ontstaat eerst onenigheid over de strategische koers. "Wendy en haar mensen willen toe naar een breed gezondheidsplatform, van yoga en mindfulness tot psychologen en erotisch koken. Ik wil dat Disq zich blijft richten op de doelgroep; vrouwen die graag sporten, maar weinig tijd hebben."
Eigenlijk wil Boekema helemaal niet dat Van Dijk activiteiten ontplooit die kunnen concurreren met Disq. Tijdens een recente rechtszaak vraagt de sportondernemer nog tevergeefs aan de rechter om alle activiteiten van Van Dijk op het gebied van gezondheid, fitness en voeding te verbieden.
Problemen Wendy Multimedia
Ook bij Wendy Multimedia gaat het niet zoals gehoopt. Gaandeweg wordt duidelijk dat Van Dijks bedrijf de ambities uit de zomer van 2018 niet kan waarmaken. Uit de verkorte jaarrekening van 2018 blijkt dat het eigen vermogen dat jaar daalt van 85.000 positief naar 187.000 euro negatief. Daarmee is het bedrijfje technisch failliet.
Eind 2019, anderhalf jaar na haar aantreden, vertrekt directeur Justine Huffmeijer die het bedrijf groot had moeten maken. Huffmeijer stapt over naar televisieproducent Tuvalu Media.
Een maand later wordt bekend dat Wendy Multimedia stopt met de reguliere uitgave van het tijdschrift, en overgaat op specials. De advertentieverkoop wordt uitbesteed aan een ander bedrijf.
Oplopende gemoederen
In hoeverre de problemen bij Wendy Multimedia een rol hebben gespeeld bij de spanningen bij Disq, of andersom, is onbekend. Van Dijks broer en zaakwaarnemer Mike, die leiding geeft aan Wendy Multimedia, wil niet zeggen wat de verstoorde verhoudingen in 2019 precies veroorzaakte.
Begin dit jaar lopen de gemoederen nog hoger op als er ruzie ontstaat over een grote voorraad Disqs. Volgens Boekema en zijn advocaat is die voorraad gefinancierd met een lening van ruim 400.000 euro door Boekema, die niet door het fitnessbedrijf wordt afgelost.
Ruzie over voorraad
Daarop legt Boekema met toestemming van de rechter beslag op de voorraad. Die 15.000 Disqs worden in een openbare veiling verkocht aan een bedrijf van Boekema's vader. Daarmee bezitten de Boekemas naast het intellectuele eigendom en de patenten van Disq, ook de voorraden.
Van Dijk en haar mensen vermoeden echter een opzetje, waarbij de kostbare voorraad Disqs uit het bedrijf is gehaald. De transactie is eind juni mede de inzet van een rechtszaak, die Van Dijk aanspant tegen Boekema. Ook legt zij voor 433.000 euro beslag op zijn villa.
Maar Van Dijk weet haar zaak voor de rechter voorlopig niet hard genoeg te maken, en verliest. Daarop volgt een dag later het faillissement van Disq Mobile Gym Nederland.
Kip met gouden eieren
Daarmee is het bedrijf dat in 2018 nog de kip met de gouden eieren lijkt, geslacht. De afgelopen weken onderhandelde curator Nienke Bobbert en haar kantoorgenoot Hidde Reitsma over een doorstart.
Die doorstart is gisterenavond rondgekomen. Een bedrijf dat wordt bestuurd door Van Dijks echtgenoot Erland Galjaard zet het fitnessbedrijf door. Vooral de continuïteit van de ledenclub die haar naam draagt, is voor Van Dijk van belang gezien de maandelijkse contributiebetalingen van de 2000 leden en mogelijke reputatieschade.
Of het doorgestarte bedrijf nog gebruik kan blijven maken van de merknaam Disq en de omstreden verdwenen voorraad, is nog onzeker. In hoeverre de doorstart daarom weer succesvol kan worden, moet nog worden afgewacht.
Eerdere faillissementen
De ondergang van Disq Mobile Gym Nederland is niet het eerste faillissement van sportondernemer Robbert Boekema. In 2011 ging een sportschool in Uden waarvan hij aandeelhouder was, op de fles. Vijf jaar later volgde zijn eerste Disq-bedrijf.
Volgens Danny ten Tije, die als mede-eigenaar van de sportschool en zoon van de investeerder in het eerste Disq-bedrijf ook bij die faillissementen betrokken was, is zijn familie in dat laatste bankroet 2 miljoen euro kwijtgeraakt.
Ten Tije zegt overeenkomsten te zien tussen het faillissement van het eerste Disq-bedrijf, en het huidige bankroet. "Boekema praat heel makkelijk, en regelt het juridisch allemaal heel handig door te schuiven met allerlei bedrijfjes. Maar ik zie hem als oplichter, waarvoor iedereen gewaarschuwd moet worden."
Boekema wijst erop dat curator Rob Klein hem destijds heeft laten doorstarten met Disq. "Het is mijn idee, en ik heb dat heel goed vastgelegd. Ik ben daar ook altijd heel duidelijk in geweest. Ik begrijp dat dat voor hen zuur was, maar dat is geen oplichting."
Wel ziet ook hij overeenkomsten tussen de ondergang van de twee Disq-bedrijven. "In beide gevallen ging het om partners die te veel zeggenschap over het bedrijf wilden uitoefenen. Maar het is mijn kindje, en ik laat dat niet toe."