Omzet Ryanair met 95 procent gekelderd door coronacrisis
Het aantal passagiers van Ryanair daalde in de maanden april tot en met mei met 99 procent en de omzet met 95 procent. Daardoor werd er een flink verlies geleden. De luchtvaartmaatschappij denkt langzamerhand meer vluchten te kunnen uitvoeren.
Zoals bij alle luchtvaartmaatschappijen hakt het coronavirus er flink in bij Ryanair. In de maanden april tot en met juni werden er bijna 99 procent minder passagiers vervoerd dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet kelderde met 95 procent tot 125 miljoen euro.
De kosten konden weliswaar ook flink worden gedrukt, met 85 procent, maar desondanks was er een verlies van 185 miljoen euro, tegen een winst van 243 miljoen euro in dezelfde periode van 2019.
Herstel aantal vluchten
Inmiddels is een deel van het vluchtschema hervat. Het bedrijf verwacht deze maand 40 procent van het normale aantal vluchten te vliegen, in augustus 60 procent en in september 'hopelijk' 70 procent.
Het bestuur zegt dat een tweede coronagolf in het late najaar, als het jaarlijkse griepseizoen begint, nu de grootste angst is. Het hoopt dat een nieuwe lockdown kan worden voorkomen.
Boos over staatssteun
Ryanair maakt zich kwaad over de steun van Europese overheden voor nationale luchtvaartmaatschappijen, zoals KLM en Lufthansa.
Die 'illegale' staatssteun verstoort de concurrentie en zal ertoe leiden dat niet-levensvatbare nationale luchtvaartmaatschappijen nog jarenlang onder de kostprijs vluchten kunnen blijven vliegen, aldus Ryanair.
Bovenop corona blijft brexit een gevaar, aldus Ryanair en dan vooral een no-deal brexit. Het verwacht sowieso nadelen van brexit, welke vorm het ook wordt.
Ook kansen
Tegelijkertijd ziet Ryanair ook kansen, doordat veel luchtvaartmaatschappijen in het aantal vluchten snijden. Daar zal Ryanair van kunnen profiteren, denkt het bedrijf.
In de maanden juli tot en met september verwacht Ryanair wederom verlies te lijden, maar wel kleiner dan in de voorgaande drie maanden. Een preciezere uitspraak over het resultaat durft de onderneming nog niet aan.