Massaontslag bij KLM, 1500 banen geschrapt
Zeker 1500 medewerkers van KLM moeten vrezen voor hun baan. De vliegtuigmaatschappij staat er zo slecht voor dat een ontslagronde niet te vermijden is, maakte het bedrijf vanochtend bekend. De ontslagronde is onderdeel van een groter plan, waarbij in totaal zo'n 5000 arbeidsplaatsen verdwijnen in de loop van volgend jaar.
In deze ontslagronde gaat het om 500 banen bij het grondpersoneel, 300 bij het cabinepersoneel en 300 bij de piloten. Daarnaast wil het bedrijf nog eens 400 banen schrappen bij dochterbedrijven en het moederbedrijf Air France-KLM, meldt KLM.
Het gaat om arbeidsplaatsen en het is dus zeer waarschijnlijk dat er meer dan 1500 medewerkers moeten vertrekken, omdat lang niet iedereen fulltime werkt.
Dramatische cijfers
Het bedrijf ontkomt niet aan de ingreep, nu er door de coronacrisis veel minder gevlogen zal worden de komende jaren. In het afgelopen kwartaal leed KLM een operationeel verlies van zo'n half miljard euro. In het eerste kwartaal leed het bedrijf al een verlies van 275 miljoen euro.
Meer ontslagen niet uitgesloten
Mogelijk schrapt het bedrijf nog meer banen. Het houdt nadrukkelijk de optie open om dat te doen als in de jaren 2021 en 2022 nog minder gevlogen zal worden dan de daling van 20 procent waar het bedrijf nu rekening mee houdt.
In de komende weken gaat KLM in gesprek met de vakbonden over een sociaal plan voor de verschillende personeelsgroepen. Ook moet er nog geregeld worden dat het reorganisatieplan voldoet aan de eisen die zijn gesteld aan de overheidssteun.
Vrijwillige regeling
KLM verwacht dat het hele plan in de loop van oktober rond is. Dat betekent ook dat individuele KLM'ers nu nog niet weten waar ze aan toe zijn. De exacte invulling van het plan is onder meer afhankelijk van hoeveel en welke medewerkers vrijwillig vertrekken.
Wat de reorganisatie gaat kosten is nog niet duidelijk. De vrijwillige vertrekregeling kost het bedrijf 188 miljoen euro, meldde het concern gisteren.
Verder uitwerken
De ontslagronde is de laatste stap van drie fases waarbij in totaal tussen de 4500 en 5000 banen geschrapt worden. Tijdelijke contracten en uitzendbanen verdwenen al eerder: zo'n 1500. Via een vrijwillige vertrekregeling verdwijnen nog eens 2000 arbeidsplaatsen. Medewerkers die met pensioen gaan zijn goed voor nog eens 500 banen.
Op die manier wil KLM volgend jaar geen 33.000 maar 28.000 fte op de loonlijst hebben staan. Fte staat voor fulltime-equivalent en is de term die in het bedrijfsleven wordt gebruikt voor een volledige arbeidsplaats of baan.
"Helaas is dat nog niet voldoende en moet er zo snel mogelijk meer gebeuren om de toekomst van KLM veilig te stellen", aldus topman Pieter Elbers in het persbericht. "Dat betrokken en dierbare collega's KLM nu moeten verlaten, is een zwaar en moeilijk besluit."