10 miljoen per jaar

VDL en DSM gaan samen medische mondmaskers maken

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANPVDL en DSM gaan samen medische mondmaskers maken
RTL

Chemiebedrijf DSM en industrieel conglomeraat VDL investeren miljoenen euro's in een bedrijf dat medische mondmaskers en materiaal voor filters gaat maken. Zo moet Nederland minder afhankelijk worden van het aanbod uit het buitenland.

Als alles volgens plan gaat, gaat de productie van mondkapjes in oktober van start. Dat zal gebeuren in een fabriek van VDL in Helmond, die nog wel omgebouwd moet worden.

In de opstartfase zal de fabriek tien miljoen maskers per jaar kunnen maken, vertelt woordvoerder Miel Timmers van VDL. "Afhankelijk van de vraag kunnen we opschalen."

"De Nederlandse fabriek zal zorgen voor meer veerkracht."

Meltblown polypropyleen

Het maken van materiaal voor filters in medische mondmaskers laat iets langer op zich wachten. Dat gaat DSM doen, maar de fabriek in Geleen om zogeheten meltblown polypropyleen te maken is waarschijnlijk pas in april volgend jaar klaar voor actie. Deze stof is het belangrijkste laagje in medische mondmaskers waarmee virussen eruit gefilterd kunnen worden. 

Met de joint venture willen de twee bedrijven helpen om Nederland minder afhankelijk te maken van het aanbod aan medische mondkapjes wereldwijd. De fabriek in Nederland zal zorgen voor 'meer veerkracht wanneer de vraag naar gezichtsmaskers en de materialen die daarvoor nodig zijn in de toekomst mogelijk toeneemt', aldus de bedrijven in een gezamenlijk persbericht

Crisiscommissaris EU waarschuwt voor harde strijd om medische hulpmiddelen
Lees ook

Crisiscommissaris EU waarschuwt voor harde strijd om medische hulpmiddelen

Miljoeneninvestering

De twee ondernemingen investeren allebei meerdere miljoenen, maar hoeveel exact wil Timmers niet zeggen. Die investeringen moeten wel worden terugverdiend, er zal dus ook niet exclusief voor de Nederlandse markt geproduceerd worden.

"We willen niet afhankelijk zijn van het buitenland voor deze belangrijke beschermingsmiddelen, maar willen onze Nederlandse kwaliteit uiteraard graag in het buitenland verkopen", vertelt Timmers. De twee bedrijven verwachten dat ook als het coronavirus bedwongen is, er genoeg vraag blijft naar medische mondmaskers. 

Tientallen banen

Het plan levert in de opstartfase geen nieuwe banen op. Het maken van medische mondkapjes is goed voor tientallen banen, maar er zullen geen nieuwe vacatures komen, verwacht Timmers. Er zal binnen het bedrijf geschoven worden, ook om te voorkomen dat mensen hun baan verliezen. 

De omzet van VDL daalde in het eerste half jaar van 2020 met 32 procent tot 2 miljard euro. Door risico's te spreiden, boekte het bedrijf nog wel winst. Die daalde wel fors overigens, van 76 miljoen euro vorig jaar naar 25 miljoen in de eerste zes maanden van dit jaar. 

Lees meer over
VDL NedcarDSM