Politiek

Crisiscommissaris EU waarschuwt voor harde strijd om medische hulpmiddelen

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© APCrisiscommissaris EU waarschuwt voor harde strijd om medische hulpmiddelen
RTL

Omdat ieder land zo goed mogelijk voor zijn coronapatiënten wil zorgen, is op de markt voor medische hulpmiddelen een felle strijd losgebrand tussen een aantal landen. En daarbij worden alle trucs uit de kast gehaald.

Vooral de Verenigde Staten zouden aan het hamsteren zijn, klagen Europese landen. Ladingen met medische hulpgoederen vanuit China zouden op het laatste moment in plaats van naar Europa ineens verstuurd worden naar de VS. 

"Er is een wereldwijde wedloop om beschermende uitrusting en andere medische spullen", zei de Eurocommissaris Janez Lenarcic, verantwoordelijk voor crisismanagement, gisteren tegen de Britse krant Financial Times.

"Er is een wereldwijde wedloop om beschermende uitrusting en andere medische spullen."

Hij is bezorgd over de manier waarop op dit moment gehandeld wordt. Eerlijke verkoopmethodes om te zorgen dat mondkapjes en beademingsapparatuur in de zwaarst getroffen landen komen is volgens hem 'moeilijk te regelen'. 

Exportverboden

Dat komt onder meer doordat landen om te voorkomen dat medische hulpmiddelen het land verlaten, exportverboden instellen.

Sinds het begin van het jaar stelden 54 landen 46 exportbeperkingen in voor medische artikelen. Daarvan werden 33 ingesteld in de maand maart, blijkt uit een onderzoek dat op 23 maart werd gepubliceerd door Global Trade Alert. Deze onafhankelijke instelling houdt handelsbeleid van overheden wereldwijd in de gaten. 

Nationale veiligheid

In de Verenigde Staten bijvoorbeeld heeft Trump na even aarzelen een beroep gedaan op een oude oorlogswet, de Defense Production Act. Dankzij die wet uit 1950 kunnen zes bedrijven onder meer gedwongen worden te produceren voor de VS, meldt zakenzender CNBC.

Onder meer Philips is met het beroep op deze wet aangespoord om meer te produceren. Het bedrijf is wel blij met de Amerikaanse stap want krijgt daardoor voorrang bij de eigen leveranciers en kan zo dus de productie makkelijker opschroeven, liet het NRC Handelsblad weten.

De wet kan ook worden ingezet om Amerikaanse fabrikanten te dwingen hun artikelen die bij buitenlandse vestigingen worden gemaakt, te verschepen naar de VS. Fabrikant 3M protesteerde daar wel tegen, het waarschuwt de regering Trump dit niet te doen. Als andere landen dit ook doen, is de VS uiteindelijk slechter af volgens het bedrijf.

De wereld snakt naar beademingsmachines, maar waar zijn de onderdelen?
Lees ook

De wereld snakt naar beademingsmachines, maar waar zijn de onderdelen?

'Moderne piraterij'

Ondertussen doen de wildste verhalen de ronde over het opkopen van de felbegeerde mondkapjes en andere medische hulpmiddelen. Een lading van 200.000 mondkapjes zou in Thailand door de VS zijn geconfisqueerd, tot woede van de minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Berlijn, die het land van 'wildwest-praktijken' en 'moderne piraterij' beschuldigde. 

Het lag alleen toch iets anders, volgens de politie. De partij mondkapjes zou zijn verkocht aan een koper die meer geld bood. Wie dat was, is onduidelijk meldt dagblad Der Tagesspiegel, al vermoeden de Duitsers dat de mondkapjes uiteindelijk alsnog in de VS zijn terechtgekomen.

"We willen het hele bedrag op onze rekening voor we de lading verschepen."

Cash op de startbaan

En ook in Frankrijk zijn er beschuldigende vingers naar de VS. Een lading maskers zou op de startbaan met een koffer cash voor de neuzen van de Fransen zijn weggekaapt door Amerikaanse kopers, vertelde Jean Rottner, een bestuurder van een zwaar getroffen regio in Frankrijk aan RTL France

Een Chinese fabrikant van maskers geeft toe dat het bij de keuze van klanten simpelweg kijkt naar wie als eerste betaalt. "We willen het hele bedrag op onze rekening voor we de lading verschepen", zegt Xu Xueqiong tegen FT

Kost tijd

In Nederland is de inkoop van beschermingsmiddelen voor in de zorg in handen van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op dit moment staan orders uit voor in totaal 30 miljoen mondmaskers voor in de zorg, meldt minister Hugo de Jonge (CDA) vanochtend aan de Tweede Kamer. Er zijn er naar schatting zo'n 4,5 miljoen nodig per week. 

Hij waarschuwt voor de veel optimisme, omdat de maskers via de lucht naar Nederland vervoerd worden. En iedere schakel in het logistieke proces kost tijd en capaciteit, aldus De Jonge. 

Sijbesma en koning lobbyen

Nederland zelf probeert met diplomatie de hoognodige middelen uit het buitenland te krijgen. Zo is Feike Sijbesma, net afgezwaaid als topman van DSM en vaak geziene gast van de jaarlijkse conferentie in Davos, aangesteld als 'coronagezant'.

Hij moet zorgen voor voldoende testcapaciteit. Hoe? Daarover laat hij weinig los, behalve dat hij zijn relaties in de top van het bedrijfsleven 'maximaal' probeert te gebruiken, schrijft NRC Handelsblad.

En ook koning Willem-Alexander wordt ingezet. Hij belde met de topman van Drägerwerk, een Duits bedrijf dat beademingsapparatuur maakt, om op een 'sympathieke manier' de hoop uit te spreken dat de Nederlandse bestelling snel geleverd wordt. 

Lees meer over
Philips3MEuropese CommissieHandelImportGezondheidszorgCoronavirusCovid-19