Tech

De wereld snakt naar beademingsmachines, maar waar zijn de onderdelen?

Door Maarten Veeger··Aangepast:
© GettyDe wereld snakt naar beademingsmachines, maar waar zijn de onderdelen?
RTL

De wereldwijde vraag naar beademingsapparatuur is zeker tien keer hoger dan normaal. Dat zeggen producenten van de apparaten die nodig zijn om coronapatiënten te behandelen. Waaronder ook het Twentse Demcon. De vraag is alleen of ze wel aan onderdelen kunnen komen nu zoveel landen in een lockdown zitten. Philips vraagt overheden te helpen.  

"De vraag is vele malen hoger dan wat we kunnen leveren, de vraag is ook vele malen hoger dan de totale productiecapaciteit en dat terwijl onze capaciteit al vele malen hoger is dan normaal." Zo zegt Shenzen Mindray Bio Medical Electronics vandaag tegen persbureau Bloomberg.

Alles is verkocht

En ook bij Demcon in Enschede, dat apparatuur voor de ruimtevaart en de medische industrie maakt, is de vraag omhoog geschoten. "Zeker tien keer zoveel. Alles wat we ook maar zouden kunnen maken, is verkocht," zo zegt en woordvoerder. 

Ook bij andere producenten van de apparatuur wordt de productie opgeschroefd door de sterk groeiende vraag. Bij Philips, dat in de Verenigde Staten, Europa en Azië de machines assembleert, wordt de productie in de komende twee maanden opgevoerd.

"We werken continu om onze productie van beademingsapparatuur te verdubbelen in de komende acht weken en te verviervoudigen in het derde kwartaal," zo laat bestuursvoorzitter Frans van Houten weten.  

Lege hotels vullen zich met zorgpersoneel en families van coronapatiënten
Lees ook

Lege hotels vullen zich met zorgpersoneel en families van coronapatiënten

Compleet

Demcon maakte tot voor kort uitsluitend het technisch complexe hart van een beademingsmachine. "Die verkochten we dan en andere bedrijven bouwden daar dan een kast omheen. Maar sinds de uitbraak van het coronavirus in China zijn we ook de complete behuizing met onder meer de slangen gaan ontwikkelen. Daar hopen we over een aantal weken de eerste exemplaren van te kunnen leveren." 

Ook de Nederlandse overheid heeft een bestelling geplaatst bij Demcon. Minister Martin van Rijn van Medische Zorg liet eerder deze week weten tweeduizend beademingsapparaten te hebben besteld.

© Getty

Vrees

Wereldwijd zijn er zeven grote producenten van beademingsapparatuur. Naast Philips zijn dat onder meer Hamilton in Zwitserland, Draeger in Duitsland en Vyaire in de VS. Alle bedrijven breiden hun productie uit, maar de vrees is dat ze niet snel de vele honderden tot duizenden benodigde onderdelen voor de apparaten in huis kunnen krijgen. 

Van Houten: "We betrekken er actief de medische technologische industrie, regeringen en de Wereldgezondheidsorganisatie en andere gezondheidsautoriteiten bij om de uitbreiding van de productie van materialen, componenten en eindproducten veilig te stellen. Daaronder valt ook het transport tussen landen."

De vaak strenge regels voor de import- en export van dit soort producten en het feit dat veel landen in een hele of halve 'lockdown' zitten, maakt snelle levering van cruciale onderdelen lastig. 

Snelheid

Volgens Van Houten valt of staat de snelheid van de productie bij het snel beschikbaar zijn van alle componenten. Ook Vyaire zegt tegen Bloomberg dat de belangrijkste beperking het verkrijgen van de onderdelen is.

"Ook voor ons is de zoektocht naar onderdelen in volle gang", zegt de woordvoerder van Demcon. "We krijgen daarbij hulp aangeboden van bijna half Nederland, zo lijkt het wel. We worden door heel veel partijen en mensen gebeld. Dat is goed om te zien, maar dat wordt ons wel eens wat veel. We zijn erg veel tijd kwijt om alle telefoontjes te beantwoorden. We werken voorlopig liever even in alle rust."

Ziekenhuizen creatief

Ondertussen zijn er ook bij ziekenhuizen zelf initiatieven om meer beademingsapparatuur te creëren. Op het Radboudumc in Nijmegen is een team de afgelopen twee weken druk bezig geweest om een prototype te maken voor zo'n machine, zo vertelt medisch specialist voor de intensive care Hugo Touw. "Het is een simpel apparaat dat gebruik maakt van middelen die nu al het ziekenhuis worden gebruikt."  

De specialisten zochten er een apparaat bij dat de handbeweging voor het pompje van de verpleger kan overnemen. Als het prototype werkt, en dat moet ergens in de komende dagen zijn, dan kunnen de apparaten binnen een week in ziekenhuizen overal ter wereld gebruikt gaan worden.

Snorkelmasker

In de Italiaanse provincie Brescia heeft een ziekenhuis in samenwerking met het 3D-printbedrijf Isinnova een beademingsmasker gemaakt van een snorkelmasker, zoals dat bij de budgetsportwinkel Decathlon wordt verkocht.

Het ingenieursbedrijfje kwam onlangs ook al in het nieuws omdat het een ander ziekenhuis, dat een tekort had aan ventielen voor de beademingsmachines, kon helpen door er meteen honderd te maken met een 3D-printer op kantoor. 

Lees meer over
WHORIVMMinisteriesCoronavirusGezondheidszorgGezondheidTechniekTechnische wetenschapEnschedeNederlandVerenigde StatenChinaItalië