Statiegeld werkt: Coca-Cola gaat eindelijk alle flesjes recyclen
Coca-Cola kondigde vandaag aan dat het in Nederland alle frisdrankflessen van gerecycled plastic gaat maken. Dat kan omdat er voor alle flessen een verplicht statiegeldsysteem wordt ingevoerd. Iets waar Coca Cola zich jarenlang fel tegen verzette.
Coca-Cola verkoopt jaarlijks in Nederland zo'n 570 miljoen liter aan frisdrank. Naast de cola zijn dat voor het bedrijf onder meer Fanta, Fuze Tea, Chaudfontaine, Aquarius, Sprite en Capri Sun. Meestal in flesjes, maar ook in blik, in pakken of in drankzakjes.
Volgend jaar alles gerecycled
Voor de plastic flessen heeft Coca-Cola vandaag aangekondigd dat ze vanaf volgend jaar allemaal van gerecycled plastic gemaakt zullen worden. De kleine flesjes (het grootste deel van de productie) worden vanaf volgende maand al allemaal van gerecycled plastic gemaakt. Volgend jaar volgen de grote flessen.
Na Zweden is Nederland het tweede land ter wereld waar Coca-Cola zo ver gaat, zegt het bedrijf. Het moet goed zijn voor een daling van het gebruik van nieuw plastic met 10.000 ton. De dop en het etiket zijn vooralsnog niet van hergebruikt materiaal.
PET
De frisdrank wordt al sinds jaar en dag verpakt in zogenaamde PET-flessen. PET staat voor polyethyleentereftalaat. Dat is een polyester kunststof die heel geschikt is voor de koolzuurhoudende dranken, maar ook heel goed recyclebaar is.
PET-flessen kunnen worden verhit en het plastic kan zo in tegenstelling tot andere plastics weer worden gebruikt voor het verpakken van levensmiddelen.
Ofwel, je hoeft er geen plastic paaltje of een fleece-deken van te maken, maar het kan gewoon weer een colafles worden. Echt circulair dus, al houdt ook dat na zeven tot twaalf keer hergebruiken wel op, geeft ook Coca-Cola toe.
Plastic soep
Coca Cola zegt volgend jaar dus alle 350 miljoen flessen die ze in Nederland op de markt zetten van gerecyclede PET te maken.
"Dat is heel goed", zegt Jeroen Dagevos programmamanager van de Plastic Soup Foundation. "Maar dit is het gevolg van beleid waar Coca-Cola en andere frisdrankproducenten zich lange tijd tegen hebben verzet: het invoeren van statiegeld op alle plastic flessen, dus ook op de kleine."
'Dit is het gevolg van beleid waar Coca-Cola en andere frisdrankproducenten zich lange tijd tegen hebben verzet.'
Grote maten frisdrankflessen (die van 1 liter, 1,5 liter en 2 liter) kennen in Nederland al statiegeld. En die PET-flessen kunnen allemaal worden gerecycled omdat ze zuiver, dus zonder ander afval, zijn ingezameld via de supermarkt.
Maar ook de kleine flesjes van een halve liter zijn van PET gemaakt. Die belanden nogal eens bij het zwerfafval, omdat er geen statiegeld op zit.
Reactie Coca-Cola
Coca-Cola verzette zich net als veel andere drankfabrikanten jarenlang fanatiek tegen de uitbreiding van het statiegeldsysteem. "Er was wel twintig jaar strijd over", zegt Dagevos.
Coca-Cola zegt in een schriftelijke reactie op vragen van RTL Nieuws nu juist blij te zijn met meer statiegeldflessen: "De uitbreiding van het statiegeldsysteem maakt het mogelijk om meer plastic flessen in te zamelen in een schone monostroom, wat meer mogelijkheden biedt voor lokale kringloopoplossingen. Wij steunen dan ook de invoering van statiegeld in 2021 in Nederland op kleine plastic flesjes."
Wetgeving
Vanaf juli 2021 kunnen ook kleine plastic flesjes (kleiner dan 1 liter) worden ingeleverd, voor 15 cent statiegeld per ingeleverd flesje. De overheid hoopt dat er daardoor minder plastic flesjes bij het zwerfafval belanden. Jaarlijks gebruiken we in Nederland 2 miljard plastic flesjes.
Braafste jongetje
Dagevos hekelt het feit dat Coca-Cola zich plotseling voor wil doen als braafste jongetje van de klas. "Het is gemakkelijk positief willen scoren terwijl het gewoon wettelijk verplicht is. Concurrenten als Pepsi doen dit ook."
Pepsi zegt in een reactie echter nog niet zover te kunnen gaan als Coca-Cola. "Op dit moment is het aanbod aan gebruikt plastic te krap in Nederland en is er ook nog onvoldoende productiecapaciteit. Wij vinden 100% gerecycled materiaal voor ons volledige portfolio op dit moment nog niet realistisch."
Mocht Coca-Cola het wel lukken, dan toch heeft Dagevos twijfels bij de ware intenties van het bedrijf: Hij constateert een tweeslachtig beleid bij de frisdrankengigant "Wat doen ze met de blikjes? En wat ik ook graag zou zien is dat ze die knijppakjes van Capri Sun afschaffen. Die zijn namelijk van verschillende soorten plastic gemaakt en daarmee niet recyclebaar."
Maar met de ontwikkeling in de plastic flesjes is hij dik tevreden. "Ik denk dat ze verdwijnen uit het zwerfafval. Nu is het de vraag of Coca-Cola het over de hele wereld wil gaan doen. In de groeimarkten van Azië en Afrika bijvoorbeeld."
Lokale stap
Daar is nog geduld voor nodig, blijkt uit de reactie van Coca-Cola: "Dit is een lokale stap als onderdeel van een wereldwijde strategie, waarbij we gezamenlijk naar dezelfde doelen toewerken. Waar lokale markten kansen bieden, zullen we sneller stappen vooruit zetten."