ING weer in verlegenheid gebracht door dubieuze geldstromen
De Nederlandse bank ING is opnieuw in verlegenheid gebracht door dubieuze geldstromen, dit keer door betrokkenheid bij het wegsluizen van geld uit Rusland naar het Westen. In 2018 trof de bank een schikking omdat het de controles op witwassen slecht op orde had.
Vanochtend schrijven het FD en Trouw op basis van Amerikaanse staatsgeheime documenten en meldingen van verdachte transacties, dat de Poolse ING-dochter Bank Slaski jarenlang betrokken is geweest bij zogenoemde spiegeltransacties. Daarmee kan vermogen uit een land worden verplaatst.
Obligatiehandelaren
Volgens het FD zijn twee 'obscure' Nederlandse obligatiehandelaren die jarenlang bankierden bij Bank Slaski de sleutelspelers in deze kapitaalvlucht. Alleen al in 2014 en 2015 zouden zij ruim 675 miljoen dollar hebben overgemaakt aan offfshorebedrijven in een netwerk, dat zou zijn opgezet om kapitaal uit Rusland weg te sluizen.
In 2018 werd de klantrelatie met een van hen, Schildershoven Finance, al beëindigd. ING is bezig afscheid te nemen van het Nederlandse bedrijf Tristane Capital.
Schikking
Spiegeltransacties zijn niet verboden, maar op banken die ze faciliteren rusten strenge antiwitwasverplichtingen. Deutsche Bank kreeg in 2017 een boete van 630 miljoen euro wegens het niet naleven daarvan, schrijft het FD.
In 2017 moest ING een schikking van 775 miljoen euro treffen wegens tekortschietende controles op witwassen. Sindsdien werkt de bank met een programma om witwassen en andere financiële criminaliteit beter te herkennen en te bestrijden. "Dit zijn transacties van de jaren daarvoor", zeggen bronnen bij de bank tegen persbureau ANP.
Koersval ING
Beleggers zijn van dat verweer niet van onder de indruk. Op de Amsterdamse effectenbeurs kelderde de koers van ING in de ochtendhandel namelijk. Iets na 10.00 uur noteerde het aandeel een verlies van 7,6 procent, op 6,10 euro.
Die koersval was veel sterker dan het algehele beurssentiment, dat eveneens negatief was. De AEX-index noteerde een verlies van 1,6 procent.
Klant dumpen niet makkelijk
ING benadrukt dat er inmiddels vierduizend medewerkers toezicht houden op transacties. De bank zegt niet te kunnen ingaan op de vraag waarom een van de twee omstreden vennootschappen desondanks toch nog bij ING bankiert, omdat ze geen commentaar mag geven over individuele klantcontacten.
"In het algemeen geldt dat je niet 1,2,3 van een klant af bent die zoiets doet. Dat is een zorgvuldig proces, waarbij je uitvoering met partijen moet overleggen", aldus een woordvoerder.