'Grote verliezen'

Kwakkelende elektronicaketen BCC wordt weer Nederlands

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPKwakkelende elektronicaketen BCC wordt weer Nederlands
RTL

De kwakkelende elektronicaketen BCC komt na bijna een kwart eeuw waarschijnlijk weer in Nederlandse handen. De Franse eigenaar FNAC-Darty wil de dochter voor een 'symbolisch bedrag' kwijt aan ondernemer Michiel Witteveen. De Fransen schreven onlangs 42 miljoen euro af op BCC.

Witteveen nam eerder de restanten van de ooit zo machtige retailgigant Blokker Holding over: Blokker, Big Bazar en Intertoys. Inmiddels is Blokker Holding omgedoopt tot Mirage Retail Group. Als de gesprekken tussen Witteveen en de Fransen slagen, wordt zijn winkelbedrijf nu dus versterkt met de 62 winkels van BCC.

Last van webwinkels

Of je ook echt van een versterking mag spreken, is echter nog maar de vraag. Witgoed- en elektronicawinkels hebben de afgelopen jaren veel last gehad van de opkomst van webwinkels als Bol.com, Coolblue en gespecialiseerde sites.

Michiel Witteveen koopt Blokker en Big Bazar: wie is hij?
Lees ook

Michiel Witteveen koopt Blokker en Big Bazar: wie is hij?

Witteveen zegt vandaag in het FD dat de Franse eigenaren in 2008 miljoenen hebben geïnvesteerd, waardoor het bedrijf beter presteert. "BCC heeft het de laatste tijd een stuk beter gedaan en ik denk dat we aan de achterkant goed kunnen samenwerken", aldus de ondernemer.

Niet rooskleurig

Maar de Fransen zullen niet voor niets genoegen nemen met een 'symbolisch bedrag' voor de Nederlandse winkelketen.

De meest actuele jaarrekening van BCC Holding geeft bepaald geen rooskleurig beeld van de situatie bij de keten. Dat betreft de jaarrekening over 2018, die pas in januari van dit jaar is gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

Dramatisch

Uit dat verslag blijkt dat BCC in 2017 een dramatisch jaar beleefde. Op een omzet van 565 miljoen euro boekte het bedrijf een verlies van ruim 21 miljoen euro. Eind dat jaar had de Nederlandse winkelketen een negatief eigen vermogen van bijna 14 miljoen. BCC was destijds dus technisch failliet.

Om BCC weer op de rails te krijgen, verleende moederconcern FNAC de Nederlandse winkelketen in februari 2018 een kapitaalinjectie van 80 miljoen euro. Daardoor stond er eind dat jaar weer een positief eigen vermogen in de boeken.

Omzet gekelderd

Maar operationeel gezien waren de resultaten van BCC ook in 2018 niet om over naar huis te schrijven. De omzet kelderde met ruim 39 procent, tot 343 miljoen euro. En onder aan de streep stond dat jaar een verlies van 12,5 miljoen euro.

Cijfers over 2019 zijn nog niet bekend. Negen maanden na het aflopen van het boekjaar is er nog steeds geen jaarrekening van de Nederlandse winkelketen gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

Geschoond

En het persbericht over de jaarcijfers van het moederbedrijf FNAC Darty is 'geschoond' van de Nederlandse resultaten, omdat het bedrijfsonderdeel te koop was gezet.

Dat is niet echt een signaal dat de resultaten van BCC in 2019 goed waren. Uit de halfjaarcijfers die het moederconcern eind juli bekend maakte, blijkt bovendien dat de Fransen maar liefst 42 miljoen euro hebben moeten afschrijven op de boekwaarde van BCC.

Bakker Cash & Carry

BCC werd in 1945 opgericht door de ondernemer Herman Bakker, met een eerste winkel in Amsterdam-West. Onder zijn zoons Carel en Coos werd het bedrijf onder de naam Bakker Cash & Carry in de jaren zeventig en tachtig uitgebouwd tot een regionale keten.

In 1997 verkochten de toenmalige eigenaren het bedrijf met destijds 23 winkels voor 105 miljoen gulden aan de Britse retailgigant Kingfisher.

In buitenlandse handen

Bijna een kwart eeuw bleef BCC in handen van die buitenlandse eigenaar, die overigens zelf wel herhaaldelijk van identiteit wisselde. In 2003 verzelfstandigde Kingfisher zijn elektronicatak, tot Kesa Electricals. Dat werd in 2012 omgedoopt tot Darty. In 2015 werd dat uiteindelijk overgenomen door de Franse winkelgroep FNAC.

De buitenlandse eigenaren van BCC hebben lange tijd wel geïnvesteerd in de Nederlandse keten, om die winstgevend te maken. Zo kon BCC eind 2014 nog achttien winkels van HiM overnemen, het bedrijf achter De Harense Smid en It’s Electronics.

Desondanks boekte BCC afgelopen jaren dus grote verliezen. Begin dit jaar, dus nog vóór het losbarsten van de coronacrisis, kondigde FNAC-Darty al aan op zoek te gaan naar een nieuwe eigenaar voor de Nederlandse winkelketen. Volgens het concern wilde het zich richten op markten waar het voldoende 'kritische massa' heeft.

Betere kansen

Volgens het persbericht dat de Fransen gisterenavond verstuurden, heeft BCC onder Mirage Retail Group van Michiel Witteveen betere kansen. "FNAC Darty is ervan overtuigd dat deze beoogde transactie aan BCC de mogelijkheid biedt te profiteren van de juiste ondersteuning om zo succesvol te presteren op zijn markt."

Lees meer over
Michiel WitteveenBCCMirage Retail GroupBlokker HoldingFNACRetail