Vliegmalaise houdt aan

KLM stelt vertrekregeling weer open: 'Meer duidelijk over waar klappen vallen'

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© ANPKLM stelt vertrekregeling weer open: 'Meer duidelijk over waar klappen vallen'
RTL

KLM stelt de vrijwillige vertrekregeling vandaag opnieuw open. Die geldt specifiek voor cabine-, grond- en cockpitmedewerkers. Nu er meer duidelijkheid is over de bezuinigingsplannen, hoopt KLM dat er meer mensen kiezen voor een een vrijwillig vertrek om zo duizenden gedwongen ontslagen te voorkomen.

De aanmeldingsprocedure werd vandaag vanaf 13.00 uur opengesteld. Uitspraken over hoeveel mensen zich al hebben aangemeld of naar verwachting aan gaan melden wil een woordvoerder van het bedrijf niet doen.

De vertrekregeling zal qua inhoud gelijk zijn aan de regeling die deze zomer werd opgesteld. Voor die eerdere regeling liep het personeel alleen niet echt warm. Er kwamen een kleine 2500 aanmeldingen binnen, maar niet genoeg om gedwongen ontslagen te voorkomen.

'Karige regeling'

Robert Swankhuizen, voorzitter van de Nederlandse vakbond voor luchtvaarttechnici (NVLT), zei eerder dat de regeling te karig is om genoeg mensen over de streep te trekken. De vertrekpremie kan oplopen tot maximaal anderhalf jaarsalaris.

KLM moet vanwege de coronacrisis en het gekelderde aantal vluchten hard ingrijpen. In de zomer werd daarom al aangekondigd dat er zeker 5000 arbeidsplaatsen op de tocht staan, maar de situatie is sindsdien verder verslechterd.

Nog geen 2500 aanmeldingen voor vrijwillige vertrekregeling KLM
Lees ook

Nog geen 2500 aanmeldingen voor vrijwillige vertrekregeling KLM

KLM-ceo Pieter Elbers, zei eerder een nieuwe ontslagronde te vrezen door alle nieuwe beperkingen die overheden opleggen. Het bedrijf houdt inmiddels rekening met het verdwijnen van nog eens 1500 arbeidsplaatsen. Een totaal van 7500.

Door het niet vernieuwen van 1500 tijdelijke contracten en het vrijwillig vertrek van 2000 medewerkers is KLM inmiddels al kleiner, zei het bedrijf begin oktober. Eind dit jaar verwacht het bedrijf zo'n 4500 mensen minder in dienst hebben dan voor de coronapandemie.

Om de gestelde doelen te halen moeten er dan nog zeker 2500 mensen uit.

Bezuinigen in ruil voor steun

Begin oktober diende KLM zijn reorganisatieplan in bij het ministerie van Financiën. Dat plan is de voorwaarde voor de miljardensteun die KLM overeind moet houden en omvat onder meer de ontslagen die moeten vallen.

Per divisie wordt nu langzaam duidelijk welke banen er moeten verdwijnen. KLM hoopt daarmee ook dat er meer mensen zullen kiezen voor een vrijwillig vertrek.

Gehoopt op betere tijden

Hoeveel dat er zullen zijn, is minder duidelijk. Vakbond FNV Cabine zag bij de eerste vertrekregeling in elk geval een groep twijfelaars. Mensen die zich aanmeldden, maar dat ook weer introkken.

Mogelijk gaat die groep nu alsnog overstag. "Maar het is afwachten, ook wat betreft aantallen. Wat we vooral willen is gedwongen ontslagen voorkomen", zegt Birte Nelen, vakbondsbestuurder bij FNV Cabine.

Vliegen is niet meer hetzelfde

In de onderhandelingen over een sociaal plan in de afgelopen weken werd afgesproken dat KLM de vertrekregeling daarom nogmaals openstelt.

Volgens Nelen gebeurt dat nu iets eerder dan gedacht, omdat KLM het aantal vluchten nog niet kan uitbreiden. "Dat hadden we natuurlijk wel gehoopt."

Duidelijk wordt dat vliegen voorlopig niet meer hetzelfde zal zijn, misschien wel blijvend veranderd is. "Het is niet iets van een paar maanden, en dat zien onze leden ook", aldus Nelen.

Klappen gaan vallen

Volgens de vakbond is voor sommige afdelingen al duidelijk waar de klappen gaan vallen. De vertrekregeling geldt daarom bijvoorbeeld voor bepaalde functies bij het grondpersoneel, al communiceert KLM daar niet specifiek over.

"Bij het cabinepersoneel is duidelijk dat er banen verdwijnen, maar nog niet welke", zegt Nelen. Hier kunnen dus ook alle werknemers zich nog aanmelden voor de regeling.

Lees meer over
Pieter ElbersAir France KLMLuchtvaartCoronacrisis in Nederland