Mes in groot IT-project

ING schrapt 1000 banen, 'mogelijk 200-300 in Nederland'

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© GettyING schrapt 1000 banen, 'mogelijk 200-300 in Nederland'
RTL

Bij ING Bank verdwijnen tot eind volgend jaar zo'n 1000 banen. In Zuid-Amerika worden alle kantoren van de zakentak van de bank gesloten, en ook in Azië gaat een aantal kantoren dicht. Verder zet de bank een punt achter een software-project waarmee de IT van verschillende landen met elkaar geïntegreerd zou moeten worden.

Net als ABN Amro zet ING Bank minder in op de zakenbankactiviteiten. Bij dat onderdeel worden allerlei diensten aan grotere ondernemingen verleend. Kantoren in Azië en Zuid-Amerika worden gesloten.

Verder stopt ING deels met een technologieproject waarbij de activiteiten in meerdere landen waar ING alleen online actief is via één platform zouden werken. Op dat project, Maggie, wordt 140 miljoen euro afgeschreven.

ING Bank wil salarissen drie jaar lang bevriezen
Lees ook

ING Bank wil salarissen drie jaar lang bevriezen

'200-300 banen in Nederland'

Dat hangt samen met de huidige tegenvallende economie en de problemen en kosten die komen kijken bij een groot grensoverschrijdend IT-project. Dat alles leidt tot het verlies van rond de duizend banen tot eind 2021.

Waar de klappen zullen vallen is nog niet bekend gemaakt. Volgens Gerard van Hees van vakbond FNV heeft ING tegen de bonden gezegd dat een 'significant' deel van de 600 banen die er bij de zakenbank zullen verdwijnen, in Nederland zal zijn. Van Hees vertaalt dat naar 200 tot 300 banen.

De 400 banen die bij de consumententak zullen verdwijnen zijn vooral in het buitenland, aldus Van Hees.

Eerder was al duidelijk dat de integratie van IT bij ING lastig was. Volgens het Financieele Dagblad mislukte een IT-project in Nederland en België, de twee belangrijkste landen voor ING, al eerder.

Winst valt tegen

De resultaten van ING in het derde kwartaal zijn wat slechter dan analisten hadden gedacht. De baten (zo heet de omzet bij een bank) daalden in het derde kwartaal met ruim 7 procent tot 4,3 miljard euro. Onderaan de streep daalde de nettowinst met 41 procent tot 788 miljoen.

Positief is wel dat ING minder geld opzij zet voor slechte leningen. Het denkt dus dat er minder geldleners moeite zullen hebben hun leningen plus rente terug te betalen.

Meer dividend?

De nieuwe ceo Steven van Rijswijk streeft naar minder hoge buffers voor slechte tijden. Het is de vraag wat de toezichthouders daar in de toekomst van zullen vinden, maar het kan betekenen dat er meer ruimte is om dividend uit te keren, zegt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker.

Dat zou uiteraard gunstig zijn voor aandeelhouders. Dit jaar mogen banken echter van de ECB geen dividend uitbetalen, om in de huidige onzekere tijd genoeg vet op de botten te hebben om eventuele tegenslagen door de coronacrisis eerst zelf te kunnen opvangen, voordat de overheid te hulp moet schieten.

Lees meer over
Steven van RijswijkING GroupOntslag