Deal is rond: Jumbo-familie en investeerder Parcom nemen HEMA over
Investeringsmaatschappij Parcom en ondernemersfamilie Van Eerd, eigenaar van supermarktketen Jumbo, hebben genoeg geld kunnen lenen bij banken om warenhuisketen HEMA over te nemen. Daarmee lijkt niets de definitieve overname nog in de weg te staan.
Het boekenonderzoek naar de financiële huishouding van HEMA is ook naar tevredenheid van de twee overnamepartijen afgerond, melden de investeringsmaatschappijen Parcom en Mississippi Ventures, het investeringsbedrijf van de familie Van Eerd, in een gezamenlijk persbericht.
De overname zal volgens hen in februari van 2021 helemaal rond zijn.
Goedkeuring toezichthouder nodig
Dat is nog afhankelijk van de goedkeuring van mededingingsautoriteiten, die moeten oordelen of de deal niet marktverstorend werkt.
Daarnaast wordt de Ondernemingsraad van HEMA gevraagd om advies over de deal.
Het bij elkaar krijgen van genoeg geld om de overname te kunnen doen was het grootste struikelblok, blijkt uit het bedankje van Frits van Eerd aan drie Nederlandse grote banken.
"We waarderen in het bijzonder de steun van de drie Nederlandse grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank bij deze transactie", aldus de topman van Jumbo in het persbericht. De banken hebben bijgedragen aan het bij elkaar brengen van 400 miljoen euro voor de overname.
Ook zijn er afspraken gemaakt over een nieuwe doorlopende lening van 80 miljoen euro, waar HEMA gebruik van kan maken.
Groep schuldeisers
HEMA kwam in de zomer in handen van een groep schuldeisers toen het bedrijf de rente op een schuld aan hen niet kon aflossen. Toenmalig eigenaar Marcel Boekhoorn moest daarom noodgedwongen afstand doen van het bedrijf dat hij in 2018 kocht.
Om HEMA te kunnen verkopen hebben de schuldeisers een deel van het geld dat zij nog tegoed hadden kwijtgescholden. Daarmee is de schuldenlast van de warenhuisketen verlaagd van 750 miljoen naar ongeveer 450 miljoen.
Goedkoper lenen
Van dat laatste bedrag nemen de banken nu ongeveer 400 miljoen euro aan leningen over. Die leningen zijn een stuk goedkoper voor HEMA. Het bedrijf is ten opzichte van de situatie aan het begin van dit jaar nog maar 10 miljoen euro kwijt aan rente in plaats van de 50 miljoen die het eerst moest betalen.
De nieuwe eigenaren gebruiken 38 miljoen euro van HEMA zelf om het laatste restje aan nog openstaande schulden te vereffenen.
Sluiting winkels
Hoeveel de groep schuldeisers uiteindelijk voor hun aandelen krijgen, is afhankelijk van de prestaties van het bedrijf tot en met januari. De noodgedwongen sluiting van de winkels in Nederland vanwege de lockdown kan dat bedrag nog drukken.
In het afgelopen kwartaal daalde de omzet van het bedrijf al met 2,2 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Vooral in Nederland had het bedrijf flink te lijden. Omdat er minder mensen in de winkelstraten zijn vanwege coronabeperkende maatregelen daalde de omzet in winkels met 5,6 procent.
Dure advocaten
De brutowinst daalde van 60,2 miljoen euro in het derde kwartaal van 2019 tot 33,1 miljoen in hetzelfde kwartaal dit jaar.
Die daling van 45 procent was voor een groot deel te wijten aan juridische- en advieskosten. In de afgelopen maanden was HEMA daar 21,7 miljoen euro aan kwijt. Zonder deze kostenpost zou de brutowinst met zo'n 12 procent zijn gedaald.
De deal is goed nieuws voor HEMA zelf en de duizenden medewerkers van het bedrijf. Omdat het bedrijf minder schulden heeft, is er ook weer ruimte om te investeren, zegt topman Tjeerd Jegen. Hij noemt het een belangrijke mijlpaal.
Focus op toekomst
"Met deze overeenkomst kunnen we ons weer volledig richten op onze toekomst, en ons focussen op het leveren van fantastische producten aan onze klanten", aldus Jegen.
Bij de eigen winkels, de bakkerijen en op het hoofdkantoor werken 9500 mensen. Bij de Nederlandse franchisevestigingen werken er nog eens 7000. De overname verandert niets aan de afspraken die met hen zijn gemaakt over arbeidsvoorwaarden.