Voorlopige deal: Jumbo-familie Van Eerd en Parcom kopen HEMA
Het lijkt er sterk op dat HEMA binnenkort weer van eigenaar wisselt. Ondernemersfamilie Van Eerd, bekend van de Jumbo, en investeerder Parcom nemen de warenhuisketen onder voorbehoud over. De deal levert de huidige eigenaren 440 miljoen euro op.
Dat heeft HEMA vandaag bekendgemaakt. De winkelketen kwam in juni nog in handen van een groep internationale schuldeisers toen ze niet meer aan haar betalingsverplichtingen kon voldoen.
Boekenonderzoek
De familie Van Eerd en Parcom willen allebei een belang van 50 procent nemen in de keten, maar de deal is nog niet helemaal rond. De komende acht weken krijgen zij de tijd om grondig boekenonderzoek te doen. Bovendien moeten ze ook nog de financiering rond zien te krijgen.
Dat betekent dat de deal nog kan mislukken als er bij het boekenonderzoek lijken uit de kast vallen of er te weinig geld van de banken kan worden geleend.
HEMA blij
HEMA-topman Tjeerd Jegen laat weten blij te zijn met de potentiële nieuwe eigenaren. "Beide partijen hebben Nederlandse wortels en hebben een sterke betrokkenheid getoond met de strategie, het management en de medewerkers van HEMA en met ons unieke merk en erfgoed", aldus Jegen.
Voorafgaand aan de deal zijn de schulden van HEMA behoorlijk verlaagd. Volgens de groep schuldeisers, die inmiddels dus eigenaar zijn van het bedrijf, is de schuld teruggebracht van 750 miljoen naar zo'n 300 miljoen euro. Dat betekent ook dat HEMA veel minder kwijt is aan rentelasten.
Geen aasgier
Het voorlopige akkoord is goed nieuws voor de duizenden werknemers van HEMA in Nederland. Bij de eigen winkels, de bakkerijen en op het hoofdkantoor werken 9500 mensen. Bij de Nederlandse franchisevestigingen werken er nog eens 7000.
Tot vorige week was naast de combinatie Parcom/Van Eerd ook nog het Britse investeringsfonds Alteri in de race. Dat heeft een veel minder goede reputatie dan de partijen waarmee nu een deal is gesloten. Bij veel bedrijven die deze aasgierinvesteerder overnam, volgen niet veel later massaontslagen.
Degelijke reputatie
Parcom, tot een paar jaar geleden de participatiemaatschappij van ING, is een investeerder met een degelijke reputatie en behoorlijk wat geld op zak. In april haalde het nog 775 miljoen euro op voor haar nieuwste fonds.
De participatiemaatschappij zit aan het Amsterdamse Stadionplein en wordt geleid door een zoon van voormalig Heineken-topman Karel Vuursteen. Door haar hechte wortels in de Hollandse klei zou de investeerder flinke reputatieschade oplopen als ze financiële trucs op HEMA loslaat waarvan ze zelf beter wordt, maar het warenhuis slechter.
Positief is verder dat de familie Van Eerd beschikt over veel kennis van de detailhandel en grote overnames. De afgelopen jaren slokte hun supermarktconcern een trits grote bedrijven op, als Super de Boer (2009), C1000 (2011), La Place (2016) en delen van Emté (2018).
Winst schuldeisers
Ook de schuldeisers die HEMA deze zomer in handen kregen, lijken een goede slag te slaan. Zij krijgen bruto 440 miljoen euro voor het bedrijf. Afhankelijk van details kan daar nog 24 miljoen bijkomen, of 6 miljoen vanaf gaan.
Dat betekent dat de schuldeisers dus het gedeelte dat ze aan schuld wegstrepen, zo ongeveer weer terugkrijgen als overnamesom. Daarbij komt dat de meeste huidige obligatiehouders hun schuldbewijzen voor veel minder dan de oorspronkelijke waarde hebben gekocht.
Op de effectenmarkten werden de HEMA-obligaties in de periode vóór juni namelijk met grote kortingen verkocht. Dat kwam omdat de oorspronkelijke bezitters zich zorgen maakten over de terugbetaling van de schuld. De meeste obligatiehouders zullen dus een fikse winst op deze deal maken.
Red de HEMA
Geen rol bij dit akkoord speelt het burgerinitiatief Het Enige Nederlandse Alternatief (HENA). Dat haalde afgelopen maanden geld op bij HEMA-fans om een belang in het bedrijf te nemen, en het zo te redden.
Volgens voorzitter Anna Grebenchtchikova kan HENA echter nog steeds aansluiten bij Parcom en de familie Van Eerd. "We gaan binnenkort in gesprek."
HEMA maakt nog steeds verlies
Vandaag publiceerde HEMA ook de resultaten over het tweede kwartaal van dit jaar, dat loopt tot begin augustus. Daaruit blijkt dat de omzet ondanks de coronacrisis slechts met 4 procent is gedaald, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
De omzet over mei, juni en juli kwam daarmee uit op ruim 284 miljoen euro. Nog steeds schrijft het warenhuis onderaan de streep rode cijfers. In het tweede kwartaal kwam het nettoverlies uit op 12,3 miljoen, ofwel een half miljoen slechter dan vorig jaar.
HEMA spreekt zelf van 'robuuste' resultaten, en wijst daarbij op de verplichte sluiting van de niet-Nederlandse winkels in mei.