Te veel pakjes

Drukte bij PostNL onverminderd groot, pakketbezorgers trekken aan de bel

Door Malin Kox··Aangepast:
© ANP FotoDrukte bij PostNL onverminderd groot, pakketbezorgers trekken aan de bel
RTL

De feestdagen zijn voorbij, maar door de lockdown krijgt PostNL nog steeds veel pakketten te verwerken. Daarom zijn de maatregelen die het postbedrijf voor de drukke periode afkondigde nog steeds van kracht. Pakketbezorgers vinden het te veel worden.

Extra vrachtwagens, extra opslagruimte en sorteercentra die eerder beginnen en later stoppen. De maatregelen die PostNL half november nam om de verwachte toestroom van pakketten in goede banen te leiden, blijven ook deze maand nog van kracht.

Uitzonderlijk druk

"We hebben onze capaciteit met meer dan 70 procent opgeschaald in vergelijking met een gewone dag begin 2020", zegt woordvoerder Heleen Makkinga.

Het was een uitzonderlijk drukke periode, zegt ze. En die is nog niet over. "Op topdagen bezorgen we nog steeds rond de maximale capaciteit van 1,7 miljoen pakketten per dag."

1,7 miljoen pakketten per dag voor PostNL: 'Stuur retour in 2021'
Lees ook

1,7 miljoen pakketten per dag voor PostNL: 'Stuur retour in 2021'

Niet alleen het pakketbedrijf zelf, ook de bezorgers werken zich uit de naad. Dat eist zijn tol, ziet de belangenvereniging voor zelfstandige pakketondernemers BVPD.

'Kromme redenatie'

"In een normale week bezorgen we 1 miljoen pakketten voor PostNL, nu meer dan 1,5 miljoen per dag. Tegen dezelfde vergoeding", zegt woordvoerder Pieter Paul Slikker.

En dat steekt bij de ondernemers. In dezelfde week dat PostNL aankondigde een kwartje extra per pakket te vragen aan webwinkels, om de maatregelen vanwege de drukte mede te bekostigen, werden de tariefonderhandelingen voor pakketbezorgers heropend. 

"De redenatie was toen: het volume is met 15 procent gestegen, dus de tarieven kunnen met 15 procent omlaag omdat jullie efficiënter kunnen werken. Dat is toch krom", aldus Slikker.

Kwartje toeslag

Van half november tot eind december betaalden contractklanten van PostNL 25 cent extra per pakket. 

  • In die periode bezorgde PostNL ongeveer 1,5 miljoen pakketten per dag. Het merendeel daarvan is afkomstig van webwinkels en andere zakelijke klanten.
  • In een conservatieve schatting ging het dagelijks om 1 miljoen pakketten waar extra voor betaald werd. Dat is al snel 10 miljoen euro.
  • PostNL wil niet kwijt om welk bedrag het precies gaat. Ook is onduidelijk hoeveel hun capaciteitsverhoging van 70 procent heeft gekost.

"Wat betreft onze bezorgondernemers: zij hebben hun omzet in de afgelopen jaren fors zien stijgen", zegt Makkinga. "De omzet per uur is in de afgelopen 3 jaar met 10 procent gestegen. Dat is het gevolg van de sterke groei van de volumes en van de jaarlijkse opwaartse aanpassingen van het tariefmodel. De bezorgondernemers hebben dus ook geprofiteerd van de volumestijging." 

Medewerkers die in dienst zijn bij PostNL krijgen deze maand 250 euro, als extraatje voor hun inzet.

Druk, druk, druk

Pakketbezorgers zijn op zich best bereid om nog langer onder deze druk te werken, zegt Slikker. "Maar dan moet PostNL wel iets van perspectief bieden. Als het een ondernemer nu te veel wordt, zeggen ze: stap naar het uitzendbureau voor extra personeel. Maar dat moet je dan eerst opleiden. Of vraag een collega. Nou, die hebben zelf al laaiend druk." 

De BVPD zou willen zien dat PostNL onderscheid gaat maken tussen essentiële (eten, medicijnen) en niet-essentiële pakketten (bijvoorbeeld kleding), om zo de stromen beter aan te kunnen. "Dan zorg je ervoor dat je bezorgers ook overeind blijven."

Oproep had effect

Sommige restricties blijven gehandhaafd, reageert Makkinga. "Webshops kunnen een maximum aantal pakketten aanleveren bij PostNL. Dat geldt ook nog voor winkels die aanleveren bij een PostNL-punt."

De oproep aan consumenten om met het terugsturen van pakketjes te wachten tot het begin van 2021, lijkt effect te hebben gesorteerd, zegt ze. "We gaan dat in de komende dagen en weken verder ervaren."

Lees meer over
PostNLPostCoronacrisis in NederlandCoronamaatregelenFeestdagenNederland