Miljarden bezuinigen

Reorganisatie kost 900 banen bij Shell in Nederland

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© Robin UtrechtReorganisatie kost 900 banen bij Shell in Nederland
RTL

De komende jaren verdwijnen er bij Shell in Nederland zo'n 900 banen. Dat betekent dat 10 procent van de werkgelegenheid in Nederland komt te vervallen. De reorganisatie is onderdeel van een wereldwijde kostenbesparingsoperatie.

Dat heeft Shell vanavond bekendgemaakt.

Nog niet zeker wie

In september werd al duidelijk dat het olie- en gasbedrijf de komende jaren tussen de 7000 en 9000 voltijdsbanen wil schrappen. Dat is nodig om de kosten te drukken met 3 tot 4 miljard dollar (2,5 - 3,3 miljard euro) per jaar.

Welke functies er gaan verdwijnen wil het bedrijf nog niet kwijt. Eerder zei topman Ben van Beurden wel al dat er 'te veel lagen' in het bedrijf zijn. "Er zijn te veel niveaus tussen mij, als ceo, en de operators en technici op onze locaties."

Ommezwaai op komst

Shell moet flink de bezem door de organisatie halen om ook in de toekomst winstgevend te blijven. De komende jaren en decennia zal Shell veel minder afhankelijk worden van olie en gas, en veel meer van groene energiebronnen. Dat betekent uiteindelijk ook dat het soort banen bij het concern op termijn verandert.

Ook de coronacrisis doet het bedrijf bepaald geen goed. De olieprijs was het afgelopen jaar extreem laag, door de wereldwijde recessie. Dat heeft het bedrijf financieel hard geraakt.

Zo werd er in het tweede kwartaal van 2020 een verlies van maar liefst 18,1 miljard dollar in de boeken gezet. Een kwartaal later werd er trouwens alweer een half miljard winst gemaakt. Maar dat is nog altijd slechts een tiende van wat het een jaar eerder was.

Shell reorganiseert: 7000 tot 9000 banen weg
Lees ook

Shell reorganiseert: 7000 tot 9000 banen weg

Vrijwillig vertrek

Een deel van de werknemers die moeten vertrekken zullen via een vrijwillige vertrekregeling het bedrijf verlaten. Shell laat weten dat wereldwijd 1500 mensen zich daar voor hebben aangemeld. Onduidelijk is hoeveel dat er in Nederland zijn. Wel is er een tweede mogelijkheid opengezet op vrijwillig te vertrekken.

Volgens Shell is er een 'goed sociaal plan' en worden werknemers die eruit moeten zoveel mogelijk van werk naar werk begeleid.

Lees meer over
ShellReorganisatiesOlieprijsOlie