Drie scenario's

Onzeker jaar voor hotels: hoe snel leven overnachtingen weer op?

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP Foto/Patrick PostOnzeker jaar voor hotels: hoe snel leven overnachtingen weer op?
RTL

Door het coronavirus blijven (zakelijke) reizigers voorlopig nog weg uit Nederlandse hotels. Maar wat als, door vaccinatie en versoepeling van de maatregelen, de reizigersstroom weer op gang komt? Hoe herstelt de hotelmarkt zich dan?

Vastgoedadviseur Colliers stelde drie scenario's op waarin de branche in meer of mindere mate terug gaat naar de oude situatie pre-corona.  

Meer of minder reizen

De opleving die de hotelmarkt kende in de zomer, was van korte duur. De tweede golf zorgde ervoor dat er wederom restricties op het reisverkeer kwamen, zowel binnen Europa als internationaal. De bezettingsgraad van Nederlandse hotels daalde naar 20 procent.  

Vertrouwen in herstel is er zeker, ziet Colliers. Hoe snel dat herstel verloopt, is van een aantal factoren afhankelijk. Hoe snel verloopt het vaccineren? Wanneer mag weer over de grens gereisd worden? Gaan mensen minder reizen, en zo ja, hoeveel minder? 

Toerisme tijdens corona: van hotel in Randstad naar camping in de natuur
Lees ook

Toerisme tijdens corona: van hotel in Randstad naar camping in de natuur

In het eerste scenario mag er vanaf april weer gereisd worden in Europa; vanaf mei internationaal. Nederlandse hotels en horeca heropenen in maart.

De eerste maanden zijn dan nog wel slecht, maar het herstel zou dit jaar al inzetten. In 2022 zou het aantal overnachtingen alweer boven het oude niveau kunnen liggen. 

Blijven de vakantiegangers?

Het tweede scenario lijkt met de huidige stand van zaken het meest realistisch, denkt Colliers. Hotels en horeca zouden weliswaar in maart weer open gaan, reizigers vanuit Europa en de rest van de wereld zouden pas in respectievelijk juni of september weer komen overnachten.

Het aantal hotelovernachtingen voor heel 2021 ligt in dit scenario lager dan in het eerste (34,6 miljoen tegenover 40,5 miljoen). Ter vergelijking: in 2019 werden bijna 55 miljoen hotelovernachtingen geboekt in Nederland.

Mochten de reisrestricties nóg langer aanhouden, dan groeit het aantal hotelovernachtingen dit jaar nauwelijks ten opzichte van 2020, verwacht de vastgoedadviseur. Vakanties vinden vaker in eigen land plaats, waardoor structureel 5 procent minder buitenlandse vakantiegangers Nederland aandoen.

Uitzondering: Amsterdam

Voor Amsterdam heeft elk scenario weer eigen consequenties, omdat de hoofdstad in grote mate afhankelijk is van (zakelijke) internationale reizigers. In het beste geval opereren Amsterdamse hotels in 2022 weer op het oude niveau; in het slechtste geval wordt 2021 zelfs nog een slechter jaar dan 2022 en is herstel pas weer aan de orde rond 2024.  

Voor het vakantieverkeer in het algemeen zullen de gevolgen uiteindelijk niet blijvend zijn, verwacht Colliers. In twee van de drie scenario's vindt daar geen structurele verandering in plaats. 

Omzetherstel

Hoteleigenaren en –operators moeten er volgens Colliers verder rekening mee houden dat de omzet per kamer voorlopig lager ligt dan voor de uitbraak van het coronavirus. 

Zelfs na het herstel van het aantal overnachtingen blijft dit zo, vanwege de concurrentie tussen de hotels. Pas één of twee jaar later is ook de omzet hersteld. 

Lees meer over
HotelHorecaVastgoedToerismeAmsterdamNederland