9000 werknemers in IJmuiden

Staalmaker Tata toch niet gekocht: werknemers in onzekerheid

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANPStaalmaker Tata toch niet gekocht: werknemers in onzekerheid
RTL

De staalfabrieken van Tata Steel in het Nederlandse IJmuiden worden toch niet gekocht door branchegenoot SSAB uit Zweden. SSAB trekt de stekker uit de overnamegesprekken.

Dat zorgt voor onzekerheid voor de medewerkers van Tata Steel. In heel Nederland telt het bedrijf ruim 10.000 werknemers en daarvan werken er meer dan 9000 in IJmuiden.

SSAB stelt dat de Nederlandse activiteiten niet goed in te passen zijn in de duurzaamheidsstrategie van het Zweedse bedrijf. SSAB wil in 2026 de eerste zijn die staal op de markt brengt zonder CO2-uitstoot. In 2045 wil het zelfs helemaal geen CO2 meer uitstoten.

'Ongewis'

"Het nieuws komt als een schok voor de werknemers", zegt FNV vakbondsbestuurder Roel Berghuis. Hij vreest dat het afketsen een teken aan de wand is. "Er moet in IJmuiden immers worden geïnvesteerd, want het bedrijf was technisch en innovatief hoogstaand, maar de werknemers voelen dat het bedrijf op dat punt aan het wegzakken is", zegt hij.

Het geld voor de nodige investeringen kan Tata in IJmuiden niet alleen opbrengen, zonder partner is daar steun van de overheid voor nodig, aldus Berghuis. Hij denkt aan een bedrag van een paar miljard euro.

Politiek

Volgens hem is er wel steun in de politiek daarvoor. Hij wijst op de motie van de PvdA die in juni in de Tweede Kamer werd aangenomen. Nu het kabinet demissionair is zal er echter niet snel een besluit daarover worden genomen, denkt Berghuis. "Het is een beetje ongewis nu."

Tata Steel steekt 300 miljoen in extra milieumaatregelen
Lees ook

Tata Steel steekt 300 miljoen in extra milieumaatregelen

Wie koopt Tata Steel?

Het Indiase Tata wil af van de Europese activiteiten. Eerder was er sprake van dat Tata Steel zou samengaan met het Duitse ThyssenKrupp, maar dat ging niet door vanwege bezwaren van de Europese Commissie.

Het is de vraag of er andere geïnteresseerde bedrijven zijn. SSAB zegt in een persbericht dat er 'beperkte mogelijkheden' zijn om de installaties in IJmuiden te integreren. Het concern voert daarbij technische redenen aan. 

De voordelen van een mogelijke overname wegen niet op tegen de kosten en de investeringen die nodig zijn in IJmuiden, vinden de Zweden.

Problemen staalindustrie

De staalindustrie lijdt onder de coronacrisis, waardoor er minder vraag is naar staal. De situatie in de Europese staalindustrie is sowieso niet al te rooskleurig. De wereldwijde vraag stijgt wel, maar in Europa is sprake van een daling.

Er wordt immers minder gebouwd dan in landen als India en China en de industriële productie is deels verplaatst naar lagelonenlanden.

En bij Tata zelf

Tata Steel in Nederland heeft ook nog eens last van het feit dat het in één concern zit met de Britse fabrieken van Tata en die zijn zwaar verliesgevend. De overname door SSAB zou de Nederlandse staalactiviteiten eindelijk daarvan verlossen.

De afgelopen jaren werd er in Nederland namelijk vaak juist wel winst gemaakt. Door de grote verliezen in het VK moest er echter binnen heel Tata Steel Europe bezuinigd worden en dat zou mogelijk ook de activiteiten in Nederland raken.

Baanverlies

Er was de afgelopen jaren onrust over mogelijk verlies van banen. Drie jaar geleden maakte Tata Steel bekend dat er in Nederland 1600 mensen uit zouden moeten. Maar na acties van vakbonden en personeel werd dat besluit deels teruggedraaid.

Afgelopen september lazen de vakbonden en de ondernemingsraad in de media dat er alsnog 850 banen zouden verdwijnen, maar later werd dat plan ingetrokken.

Lees meer over
Tata SteelStaalindustrieZweden