Niet door corona

Cosmeticagigant Yves Rocher sluit alle Nederlandse winkels

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPCosmeticagigant Yves Rocher sluit alle Nederlandse winkels
RTL

Cosmeticagigant Yves Rocher sluit de zeven Nederlandse winkels en schoonheidssalons. Dat bevestigt het bedrijf tegen RTL Z. Met veertig vestigingen was Yves Rocher ooit marktleider in Nederland.

Volgens directeur Julie Rosenkrantz van Yves Rocher Benelux moeten alle winkels eind van het jaar definitief gesloten zijn. "De huurcontracten van onze zeven vestigingen in Nederland verlopen dit jaar, en we zullen ze inderdaad niet verlengen."

Geen omzetgroei

Volgens Rosenkrantz heeft het besluit de winkels te sluiten verschillende redenen. De coronacrisis noemt zij daarbij niet. "In de eerste plaats groeide de winkelomzet al tien jaar niet meer. Bovendien werden de winkels steeds minder bezocht door klanten. Ook bleek het lastig onze eigen winkels om te vormen tot franchisevestigingen."

Parfumerieketen Douglas sluit 500 winkels, mogelijk ook in Nederland
Lees ook

Parfumerieketen Douglas sluit 500 winkels, mogelijk ook in Nederland

Bovendien komt slechts een bescheiden deel van de Nederlandse omzet uit de winkels, legt zij uit. "Van de Nederlandse omzet van 12,6 miljoen euro komt 66 procent uit het postorderbedrijf, 20 procent uit onze webshop en slechts 14 procent uit de winkels."

Winkelsluitingen

Omdat ten slotte de huurcontracten van de winkels in de loop van dit jaar verlopen, besloot Yves Rocher die contracten niet te verlengen.

Rosenkrantz benadrukt dat dat niet betekent dat de Fransen zich helemaal van de Nederlandse markt terugtrekken. "Het merk Yves Rocher blijft in Holland via het postorderbedrijf en de webshop. Via die kanalen kunnen klanten blijven genieten van onze natuurproducten."

Doorslaand succes

Yves Rocher werd in 1959 opgezet door de gelijknamige Franse ondernemer, die cosmetica op basis van natuurproducten ontwikkelde. Het bedrijf begon als postorderbedrijf, maar opende later ook winkels. Tegenwoordig telt het concern 4000 winkels, vooral franchisevestigingen, in 90 landen.

Yves Rocher is sinds 1974 ook actief in Nederland, eerst met een postorderdochter in Soest. Drie jaar later openden de Fransen hun eerste Nederlandse winkel, in Amsterdam.

Aanvankelijk was dat een doorslaand succes. Op het hoogtepunt, eind jaren tachtig, telde het bedrijf hier 40 winkels. Daarmee was Yves Rocher naar eigen zeggen marktleider op de Nederlandse cosmeticamarkt.

Bergafwaarts

Maar vanaf 1988 ging het bergafwaarts. Dat jaar maakte Yves Rocher bekend ruim een kwart van de winkels te sluiten. Dat betekende het begin van een langzame, maar gestage daling.

In 2006 volgde de volgende klap, toen bleek dat veel franchisenemers nog maar nauwelijks geld verdienden. Van de 22 resterende winkels moest nog eens de helft dicht. Ook sloot Yves Rocher het distributiecentrum in Soest, waardoor 63 banen verdwenen.

In 2010 moest de Vereniging van Franchisenemers van Yves Rocher zelfs worden opgeheven wegens een ledentekort. "Veel franchisehouders stopten wegens hun leeftijd, maar ook uit onvrede met de beslissing om de Nederlandse winkels vanuit Frankrijk en België aan te sturen", herinnert oud-voorzitter Rewinder Adjodha zich.

Opfrisbeurt

Yves Rocher deed destijds nog een poging om de oude glorie van het Nederlandse winkelbedrijf terug te brengen, door de huisstijl op te frissen en eigen vestigingen te openen in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Almere en Nijmegen.

Een echt succes werd het echter niet meer. Onder mensen die in Nederland voor Yves Rocher werken of werkten valt te beluisteren dat er ook de laatste jaren veel ongenoegen was over de gebrekkige aansturing vanuit België en Frankrijk.

Zo bleek de Franse of Vlaamse marketing hier ongeschikt, en werd er een grote afstand ervaren ten opzichte van het regiokantoor in het Belgische Doornik.

Elders werk

Volgens directeur Rosenkranz van Yves Rocher Benelux sluit de winkel in Den Haag komende maand als eerste. Zwolle, Rotterdam en Amsterdam volgen halverwege het jaar, en eind dit jaar sluiten Utrecht, Groningen en Almere.

Hoeveel banen er door de sluitingen verdwijnen, zegt zij niet. "Voor de werknemers kijken we naar de mogelijkheden om ze elders aan het werk te helpen."

Lees meer over
Yves RocherRetailCosmeticaOntslag