Voor het eerst in 10 jaar

ABN Amro lijdt verlies in 2020, verwacht herstel economie in de zomer

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANPABN Amro lijdt verlies in 2020, verwacht herstel economie in de zomer
RTL

ABN Amro heeft in coronajaar 2020 een verlies van 45 miljoen euro geleden. In 2019 boekte de bank nog 2 miljard en 46 miljoen euro winst. ABN Amro, voor een deel nog in handen van de staat, had last van de coronacrisis en de lage rente.

Net als andere banken heeft ABN Amro in het afgelopen jaar veel geld apart moeten zetten voor leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald. In het afgelopen kwartaal werd er nog eens 220 miljoen euro aan voorzieningen genomen, waarmee de stroppenpot voor 2020 met in totaal 2,3 miljard euro is gevuld.

Dat is overigens iets minder dan waar de bank eerder vanuit ging, meldt Robert Swaak, de bestuursvoorzitter van de bank. De pijn is echter nog niet geleden. Ook dit jaar verwacht de bank nog geld in de stroppenpot te moeten storten, maar wel minder dan vorig jaar. 

Economie veerkrachtig

De Nederlandse economie en huizenmarkt zijn veerkrachtig gebleken dankzij de overheidssteun, constateert Swaak. De bank verwacht dat het vaccinatieprogramma zal zorgen voor het versoepelen van de maatregelen in het tweede kwartaal. En dat zal weer zorgen voor een krachtig herstel van de economie in het tweede kwartaal van dit jaar. 

ABN Amro reorganiseert en schrapt 15 procent van de banen
Lees ook

ABN Amro reorganiseert en schrapt 15 procent van de banen

In het vierde kwartaal van 2020 boekte de bank zelfs een bescheiden winstje, van 54 miljoen euro. Dat was wel meer dan de 35 miljoen waar analisten vooraf vanuit waren gegaan, vertelt Durk Veenstra, beurscommentator van RTL Z.

De omzet was met 1,8 miljard euro wel 301 miljoen euro (14 procent) lager dan in hetzelfde kwartaal in 2019. De kosten stegen juist, in vergelijking met een jaar eerder, met 1 procent tot 1,4 miljard euro. 

Verlies in 2010

Het is voor het eerst in tien jaar tijd dat de bank verlies lijdt over een heel jaar gezien. De laatste keer dat ABN Amro een jaar met een nettoverlies afsloot was in 2010. Toen kwam de bank onder de streep 414 miljoen euro tekort.

ABN Amro, dat tijdens de financiële crisis van 2008 was genationaliseerd door de Nederlandse overheid, had destijds nog te maken met veel extra kosten vanwege de integratie van Fortis Bank Nederland.

Zakentak

De rode cijfers zijn voor een groot deel veroorzaakt door een aantal grote zakelijke klanten. Mede daardoor greep de bank in augustus al in bij de zakenbank. Die trekt zich terug uit activiteiten buiten Europa en er verdwijnen zo'n 800 banen, waarvan 150 in Nederland.

Volgens de in december aangekondigde nieuwe strategie wil ABN Amro de komende jaren alles bij elkaar tot zo'n 2700 arbeidsplaatsen schrappen, oftewel circa 15 procent van het totale personeelsbestand.

Wissel in de top

De bank keert geen dividend uit over 2020, maar wil het dividend over 2019 nog wel uitkeren, 'als de omstandigheden dat toelaten'. 

Verder kondigt ABN aan dat er een vervanger is voor de financiële topman Clifford Abrahams, die aan het eind van de februari zijn laatste werkdag heeft bij de bank. Het bedrijf wil Lars Kramer als zijn vervanger benoemen. Daar is nog wel goedkeuring van de ECB voor nodig. 

Lees meer over
ABN AMRO