ABN Amro reorganiseert en schrapt 15 procent van de banen
ABN Amro gaat reorganiseren en schrapt daarbij tot 15 procent van de arbeidsplaatsen. Dat komt neer op zo'n 2800 banen. De reorganisatie is onderdeel van het plan om de kosten te drukken.
Dat maakt de bank bekend in de zogeheten strategie-review die het vandaag heeft gepubliceerd. De bank wil de kosten met 700 miljoen terugbrengen. Het merendeel van de banen zal pas na 2022 verdwijnen.
Aan het eind van het derde kwartaal had de bank 18.952 fte op de loonlijst staan, waarvan zo'n 14.800 in Nederland. Fte staat voor fulltime-equivalent en is de term die in het bedrijfsleven wordt gebruikt voor een volledige arbeidsplaats of baan.
Omdat het zwaartepunt van het aantal arbeidsplaatsen in ons land ligt, is het aannemelijk dat het grootste deel van het banenverlies ook in Nederland zal vallen.
Natuurlijk verloop en omscholing
ABN Amro denkt dat het aantal gedwongen ontslagen beperkt kan worden. Meer dan de helft van het verwachte banenverlies zal kunnen worden opgevangen via natuurlijk verloop, zegt topman Robert Swaak. Verder zullen medewerkers worden omgeschoold voor functies waarvoor de komende jaren meer mensen nodig zijn, zoals bestrijding van witwassen.
In augustus maakte ABN Amro al bekend dat er bij de zakenbank 800 banen verdwijnen.
Hoofdkantoor
Het hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas wordt verkocht en een deel zal worden terugverhuurd. Het gaat dan om minder dan de helft van het huidige aantal vierkante meters, aldus woordvoerder Jarco de Swart. De bank denkt een boekwinst op de verkoop te kunnen behalen.
De meeste werknemers van ABN Amro zullen vanaf 2025 in het kantoor in Amsterdam Zuidoost gaan werken. Dat gebouw wordt in de tussentijd helemaal verbouwd tot duurzaam kantoor. Daar zullen zo'n 10.800 mensen gaan werken die het vooral zullen gebruiken als ontmoetingsplek.
Het gebouw in Zuidoost was ooit het hoofdkantoor van de Amro bank. Het gebouw aan de Zuidas werd eind jaren negentig speciaal voor fusiebank ABN Amro gebouwd.
60 procent minder producten
ABN Amro gaat flink schrappen in het aantal producten. Maar liefst 60 procent zal verdwijnen, door standaardisering van de producten. Verder zullen er ook meer kantoren verdwijnen.
De bank, voor een groot deel nog in handen van de Nederlandse staat, wil zich richten op Nederland en Noordwest-Europa. Daarbij wil ABN Amro in Nederland groeien op het gebied van diensten voor vermogende particulieren en op middelgrote tot grote ondernemingen.
De leidende posities op het gebied van hypotheken en bij bankiersdiensten voor het mkb moeten verder worden uitgebreid.
'Niet tevreden over plannen'
Op de beurs daalt de koers van ABN Amro zo'n 6 procent. Beleggers zijn blijkbaar niet enthousiast over de plannen van de bank. Paul Koster, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), vindt dat het ABN Amro aan strategie ontbreekt.
De bank moet volgens hem veel duidelijker aangeven hoe het wil gaan groeien. Bij vermogensbeheer, waar ABN Amro groter wil worden, is hele zware concurrentie en de schaal waarop bank op dat vlak nu actief is, is bijna verwaarloosbaar, aldus Koster.
Er is ook steeds meer sprake van een consolidatieslag in de bankensector en Koster zegt dat ABN Amro daar geen antwoord op heeft.