Voor- en nadelen voor HEMA

'Burgerinitiatief Koop De Hema stapt in bij warenhuis'

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANP'Burgerinitiatief Koop De Hema stapt in bij warenhuis'
RTL

Volgens burgerinitiatief Koop de HEMA kunnen particulieren binnenkort certificaten in het warenhuis gaan kopen, die recht geven op een deel van de winst. Daarmee zou het burgerinitiatief aanhaken bij investeerder Parcom en de familie Van Eerd, die HEMA eind vorig jaar overnamen.

Dat heeft Koop de HEMA vanmiddag bekend gemaakt. Zowel de nieuwe eigenaren als het warenhuis zelf hebben de deal echter nog niet bevestigd.

"Wij vinden het fantastisch dat we zoveel fans hebben", reageert een HEMA-woordvoerster. Maar of het bedrijf het ook een goede zaak vindt dat die fans participeren, wil zij niet zeggen. "De partijen zijn nog met elkaar in gesprek, en zolang doen wij er geen uitspraken over." 

Nieuwe eigenaren

Afgelopen zomer kwam HEMA in handen van een groep schuldeisers, die het warenhuis vervolgens doorverkocht aan investeerder Parcom en de familie Van Eerd, de eigenaar van de succesvolle supermarktketen Jumbo.

Is HEMA gered, of is dit het begin van het einde?
Lees ook

Is HEMA gered, of is dit het begin van het einde?

Om te voorkomen dat HEMA in verkeerde handen zou komen, werden destijds ook enkele burgerinitiatieven actief. Om HEMA te beschermen, wilden zij zelf de warenhuisketen kopen.

Nadat HEMA was overgenomen door Parcom en de familie Van Eerd, onderhandelde een combinatie van de burgerinitiatieven over deelname aan de deal. De familie Van Eerd leek daar welwillend tegenover te staan.

Investeren in HEMA

Liefhebbers van HEMA kunnen via beleggersplatform Nxchange geld inleggen, uiteindelijk in ruil voor certificaten in het bedrijf. Dat zijn waardepapieren die recht geven op een deel van de winst, maar zonder zeggenschap.

Volgens het burgerinitiatief is het de bedoeling dat de particulieren via hun investering toch enige zeggenschap krijgen.

Voor- en nadelen

Deelname van particulieren heeft voor HEMA zowel voor- als nadelen. Voordeel is, dat de winkelketen haar banden met klanten en liefhebbers van het merk door hun financiële participatie kan versterken. Op die manier kan het bedrijf zich verzekeren van een hechte achterban.

Nadeel is dat de particuliere investeerders misschien te veel inspraak of rendement verwachten. Daardoor kan de slagkracht van het bedrijf afnemen. Als beleggers teleurgesteld worden, bestaat ook een kans op imagoschade. Afgelopen jaren boekte HEMA enorme verliezen.

Gesteund

Ton van Veen, de rechterhand van de familie Van Eerd, laat zich in een persbericht van Koop De Hema positief uit over het initiatief. "We voelden ons tijdens de biedingsstrijd gesteund doordat via het burgerinitiatief duidelijk werd dat HEMA in Nederlandse handen moest blijven. Het is geweldig om te zien dat al die duizenden fans zich op deze massale wijze achter Hema scharen."

Een bevestiging van de deal is dat echter niet. De familie Van Eerd en Jumbo reageerden op een verzoek om een toelichting met een verwijzing naar HEMA. Parcom en HEMA zelf onthouden zich nadrukkelijk van commentaar.

Voorzitter Anna Grebenchtchikova van de stichting achter Koop de Hema benadrukt dat er desalniettemin een akkoord over de deal is. "Er moeten nog veel details worden uitgezocht, maar iedereen is daar druk mee bezig. Het is honderd procent duidelijk dat dit gaat gebeuren."

Lees meer over
Familie Van EerdHEMAKoopDeHemaJumboRetail