'Stevig rapport'

Onderzoek: intimidatie en pestgedrag in top Volksbank

Door Paul le Clercq / ANP··Aangepast:
© Robin UtrechtOnderzoek: intimidatie en pestgedrag in top Volksbank
RTL

De Volksbank wil een bank zijn die oog heeft voor de menselijke maat, maar intern was daar niet altijd sprake van, blijkt uit een onderzoeksrapport: "Er was misschien niet structureel, maar wel incidenteel sprake van intimiderend- en pestgedrag in de organisatie en op directieniveau."

"De directie en de Raad van Commissarissen hebben de afgelopen tijd niet steeds optimaal gefunctioneerd", is de conclusie van de onderzoekers die de verstoorde verhoudingen in de top bekeken. En de relatie tussen beide organen was 'evenmin altijd gezond.'

Er was sprake van 'misverstanden' over de 'precieze invulling van de rollen' en de taken van de nieuwe directieleden die in 2019 en 2020 werden aangesteld, staat in een persbericht. "Daarbij werd soms onvoldoende gezocht naar draagvlak voor ideeën, hetgeen tot verstoorde verhoudingen heeft geleid."

Nieuwe strategie Volksbank: 400 tot 500 banen op de tocht
Lees ook

Nieuwe strategie Volksbank: 400 tot 500 banen op de tocht

De onderzoekers concluderen dat 'juist de directie ervoor dient te zorgen dat er niet alleen met de menselijke maat wordt gebankierd, maar ook kan worden gewerkt'. Waar het pestgedrag precies uit bestond is onduidelijk, het rapport is niet openbaar gemaakt.

Duiventil

Afgelopen halfjaar was er veel onrust bij de Volksbank, de moeder van SNS Bank, ASN Bank, regiobank en BLG Wonen. De top leek wel op een duiventil.

Zo werd financieel directeur Pieter Veuger ontslagen, terwijl hij nog maar enkele maanden in dienst was. Later vertrok ook operationeel directeur Mirjam Verhoeven, na meningsverschillen over de gang van zaken, het te voeren beleid en de te volgen koers.

Medio augustus werd Maurice Oostendorp als topman opgevolgd door Martijn Gribnau. Oostendorp was pas een jaar daarvoor herbenoemd. De hele kwestie is extra pijnlijk omdat Volksbank nog volledig eigendom is van de staat.

Ontslag cfo

Het niet-openbare onderzoeksrapport was onlangs nog een belangrijk onderwerp in de rechtszaak van Veuger tegen de Volksbank. Hij probeerde zijn ontslag aan te vechten. In het proces betwijfelde Veuger ook of de onderzoekers achter het rapport wel zorgvuldig en onafhankelijk te werk zijn gegaan.

Hun rapport zou niet zomaar verspreid mogen worden, vond hij. Veuger had zelfs beslag laten leggen op de correspondentie van de onderzoekers. Maar de rechtbank in Utrecht heeft vrijwel al zijn vorderingen afgewezen.

'Dynamiek niet optimaal'

Volgens president-commissaris Jan van Rutte bevestigt het onderzoek dat de dynamiek in de directie en de interactie met de raad van commissarissen 'tussen januari en augustus 2020 niet optimaal was'.

"Dat had wel gemoeten", erkent hij. Maar inmiddels zijn er maatregelen genomen die eraan bijdragen dat er weer sprake is van een goede en positieve dynamiek, aldus Van Rutte.

De recent aangetreden nieuwe topman Gribnau noemt het goed dat het onderzoek is afgerond en de bank de blik op de toekomst kan richten.

Gesprek Hoekstra met commissarissen

Minister van Financiën Wopke Hoekstra gaat naar aanleiding van het rapport in gesprek met de raad van commissarissen en de staatsaandeelhouder, stichting NLFI. "Dat de samenwerking in de top van de bank verre van optimaal was, was eerder al duidelijk. Dit wordt ook bevestigd door de onderzoekers", zegt Hoekstra.

Het is nu vooral zaak dat de bank voldoende weerbaar is om zelf te kunnen voortbestaan, zegt de bewindsman. "De bank heeft inmiddels een nieuwe strategie gepresenteerd die hiertoe moet leiden."

Lees meer over
VolksbankSNS BankASN Bank