Minder dan het minimumloon

Slechte behandeling bezorgers zet beursgang Deliveroo onder druk

Door RTL Z··Aangepast:
© Getty ImagesSlechte behandeling bezorgers zet beursgang Deliveroo onder druk
RTL

Deliveroo verwacht bij de beursgang deze week in Londen 1,2 miljard euro minder op te kunnen halen dan eerder werd geraamd. De maaltijdbezorger ligt onder vuur bij Britse beleggers die niet meer willen investeren vanwege de manier waarop het bedrijf met de koeriers omgaat.

Deliveroo ging er eerst vanuit maximaal 8,8 miljard pond (10,4 miljard euro) waard te zijn. Dat is nu verlaagd naar maximaal 7,85 miljard pond.

Tegengeluid

Afgelopen week kreeg Deliveroo het voor zijn kiezen van verschillende Britse investeerders. Zij mijden de beursgang van het bedrijf, onder andere omdat uit een enquête onder meer dan 300 Britse bezorgers zou blijken dat een derde van hen minder betaald krijgt dan het minimumloon. 

De manier waarop het in Londen gevestigde bedrijf met zijn bezorgers omgaat, strookt niet met de praktijken voor maatschappelijk verantwoord beleggen, is een ander tegengeluid

Veel vraag

"Vanwege de wisselende marktomstandigheden voor een beursgang kiest Deliveroo ervoor om de prijs binnen de aangegeven range op een verantwoordelijk niveau te houden", geeft het bedrijf zelf als reden voor de verlaging. Deliveroo zegt verder dat er wereldwijd wel veel vraag naar de aandelen is.

FNV: 'Deliveroo en Uber Eats kosten samenleving 32 miljoen euro per jaar'
Lees ook

FNV: 'Deliveroo en Uber Eats kosten samenleving 32 miljoen euro per jaar'

Prijsrange

Bij de officiële aankondiging van de beursgang een week geleden rekende de maaltijdbezorger nog op een prijs tussen de 3,90 en 4,60 pond per aandeel. Die prijsrange is nu verlaagd naar 4,10 pond, blijkt uit documenten die Bloomberg heeft ingezien.

De uiteindelijke prijs wordt woensdagochtend bekend, voordat de aandelen verhandeld gaan worden op de Londense beurs.

Bezorgers

In de prospectus, de officiële documenten bij de beursgang, stelt Deliveroo zelf dat de resultaten van het bedrijf 'negatief zouden worden beïnvloed' als het model waarbij bezorgers als zzp'ers worden gezien, zou moeten worden aangepast.

Bij de aanpassing van de aandelenprijs zegt het bedrijf niks over zijn bezorgers. Wel zei Deliveroo eerder al wereldwijd ongeveer 16 miljoen pond te willen uitkeren aan bezorgers bij de beursgang. Bezorgers moeten dan wel minstens een jaar voor het bedrijf werken en 2000 bestellingen hebben bezorgd.

Onterecht zzp'er

Onder andere in Nederland ligt Deliveroo in de clinch met vakbonden over de arbeidsrelatie van hun maaltijdbezorgers. In hoger beroep oordeelde de rechter onlangs dat het bedrijf de bezorgers onterecht als zzp'ers behandelt.

In Groot-Brittannië liet taxidienst Uber, een bedrijf dat ook stelde met zzp'ers te werken, onlangs weten dat het bedrijfsmodel daar omgegooid wordt. Chauffeurs krijgen minimumloon, vakantiegeld en kunnen pensioen opbouwen. De verandering kwam na een vijf jaar durende rechtszaak, aangespannen door een kleine groep chauffeurs.

Lees meer over
DeliverooMaaltijdZZP'ersBeursgangGroot-Brittannië