FNV: 'Deliveroo en Uber Eats kosten samenleving 32 miljoen euro per jaar'
Deliveroo en Uber Eats, de bedrijven achter de maaltijdbestelapps, ondermijnen door met schijn zzp-constructies te werken het systeem van sociale zekerheid dat we in Nederland kennen. Hun gedrag kost de samenleving vele tientallen miljoenen euro's per jaar, berekende vakbond FNV.
"Managers en aandeelhouders van de maaltijdbezorgplatforms worden schatrijk, terwijl het platform grote verliezen lijdt (en daardoor geen belastingen afdraagt) en de bezorgers vaak minder overhouden dan het wettelijk minimumloon", concludeert de FNV in een rapport.
Doordat Delivery Hero en Uber Eats met schijn zzp-constructies werken, verdienen bezorgers die parttime werken per jaar 3400 euro te weinig en degenen die full time werken zelfs 11.700 euro, concludeert de FNV.
Tientallen miljoenen
Deliveroo en Uber Eats besparen zo in totaal per jaar 54 miljoen op arbeidskosten, aldus de bond. Verder lopen bezorgers 27,5 miljoen euro mis aan inkomen en de maatschappij als geheel loopt jaarlijks 32 miljoen euro aan belastingen en premies mis, blijkt uit het rapport van de vakbond.
De besparing van 54 miljoen euro op arbeidskosten is volgens FNV nog aan de conservatieve kant. Bezorgers krijgen volgens de bond immers gemiddeld nog wat minder betaald dan waarmee is gerekend, waardoor Deliveroo en Uber Eats mogelijk zelfs meer dan 62 miljoen euro per jaar besparen, aldus FNV.
Onderzoek
De vakbond onderzocht hoe de bedrijven Thuisbezorgd.nl, Deliveroo en Uber Eats met bezorgers omgaan. Vooral Uber Eats Deliveroo moeten het ontgelden, want bij Thuisbezorgd krijgen bezorgers een uurloon en worden de wachttijden doorbetaald.
Dat voorbeeld zouden de twee andere bedrijven moeten volgen met het in loondienst nemen van hun bezorgers, vindt de FNV.
Jarenlange strijd
FNV voert al jaren strijd tegen de praktijken in bezorgland, waar bezorgers per bezorging betaald krijgen. De bedrijven claimen dat bezorgers dit graag zelf willen, omdat ze zo lekker flexibel zijn.
De bezorgers die rijden voor deze twee Amerikaanse bedrijven zijn echter net zo afhankelijk van hun platform als hun collega's bij Thuisbezorgd.
Het enige verschil: ze ontvangen geen vast uurloon, bouwen ze geen vakantiedagen en vakantiegeld op, bouwen geen pensioen op en ze hebben geen vangnet voor als ze werkloos of ziek zijn.
Ceo verdient tot 2700 keer meer
De vakbond onderstreept zijn strijd met een vergelijking van het uurloon van bezorgers met die van de topman bij Delivery Hero, Uber Eats en Thuisbezorgd.
De ceo van Thuisbezorgd krijgt per uur, afgaand op de cijfers van de FNV, tussen de 58 en 93 keer zoveel betaald als een bezorger, bij Delivery Hero is dat tussen de 301 en 550 keer en bij Uber Eats maar liefst 1734 à 2690 keer.
'Sociale zekerheid ondermijnen'
De vakbond is bang dat de platforms door hun werkwijze het systeem van sociale zekerheid in Nederland ondermijnen. Op langere termijn zullen namelijk ook bedrijven in andere sectoren zich genoodzaakt zien met schijn zzp-constructies te gaan werken, vreest de bond.
Dat geldt bijvoorbeeld voor de transportsector. Want als Deliveroo en Uber Eats consumentengoederen gaan bezorgen, dan voelen bedrijven die zich wel aan de cao Beroepsgoederenvervoer houden, de druk om te besparen op arbeidskosten om de concurrentie te kunnen weerstaan, denkt FNV.
Deliveroo: sneer naar FNV
Deliveroo zegt in een reactie dat bezorgers eigen baas kunnen zijn en hun eigen schema bepalen. Verder zegt Deliveroo bezorgers een gratis verzekering te geven. Het overgrote deel van de bezorgers is zeer tevreden met hun werk, aldus Deliveroo.
Het bedrijf deelt nog een sneer uit aan de FNV, door te zeggen dat vakbonden die de bezorgers niet rechtstreeks vertegenwoordigen willen voorkomen dat bezorgers zo werken.