Pech voor Ryanair: steunmaatregelen voor concurrenten mogen
De Europese Commissie heeft coronasteunmaatregelen aan Finnair en SAS terecht goedgekeurd, oordeelt een Europese rechter. Balen voor Ryanair, die bij de rechter wilde afdwingen dat de goedkeuring zou worden ingetrokken.
Het Gerecht van de Europese Unie besloot vandaag dat de steunmaatregelen van Finland, Zweden en Denemarken gerechtvaardigd zijn.
Steun aangevochten
Finland stond in mei 2020 garant voor een lening van 600 miljoen euro die Finnair bij een pensioenfonds deed, om voldoende werkkapitaal te houden.
Denemarken en Zweden verstrekten los van elkaar kredieten ter waarde van 1,5 miljard Zweedse kronen (ruim 150 miljoen euro) aan luchtvaartmaatschappij SAS.
Ryanair vocht die steun aan, onder andere omdat steun aan één partij in strijd zou zijn met de interne markt. Ook vond de budgetairline dat het door de staatssteun voor hen extra moeilijk zou worden om zich te handhaven op de markt voor luchtvervoer in Finland, Zweden en Denemarken.
Terugbetaling eisen
Het Gerecht van de Europese Unie gaat daar niet in mee. Een steunmaatregel kan verenigbaar zijn met de interne markt, als die steunmaatregel voorkomt dat de economie van de betreffende lidstaat ernstig wordt verstoord, oordeelt het. Een faillissement van Finnair zou dat zeker doen in Finland, betoogt de rechter.
Het argument van Ryanair dat de steunmaatregelen aan SAS niet evenredig zouden zijn aan de schade die de airline heeft geleden door de coronapandemie, verwerpt het Gerecht eveneens.
De Europese Commissie heeft volgens de rechter de compensatie nauwkeurig genoeg kunnen bepalen. Ook evalueren Denemarken en Zweden dit jaar of de steun niet te hoog was, in welk geval ze een terugbetaling kunnen eisen van SAS.
Hoger beroep
Voor Ryanair is de uitkomst een hard gelag. In totaal heeft de Ierse luchtvaartmaatschappij 16 zaken aangespannen bij de Europese rechter. Die zijn zowel tegen staatssteun aan individuele luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, Lufthansa en Austrian Airlines, als tegen landelijke regelingen om luchtvaartmaatschappijen te ondersteunen.
De airline laat het er overigens niet bij zitten en gaat tegen de uitspraken in hoger beroep bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. "De uitspraken van vandaag zetten het liberaliseringsproces in het luchtvervoer 30 jaar terug", zegt Ryanair in een schriftelijke reactie.
"Finland, Denemarken en Zweden geven hun nationale luchtvaartmaatschappijen zo een voorsprong op efficiëntere concurrenten, puur op basis van nationaliteit."