Toezichtdirecteur Volksbank ook weg, na rel rond greencard topman

De Volksbank moet het sinds het najaar doen zonder directeur compliance, de afdeling die ervoor moet zorgen dat de bank zich aan alle wetten en regels houdt. Zij vertrok na ruzie over de greencard van topman Martijn Gribnau, melden bronnen aan RTL Z.
De ervaren compliance-directeur, Vanessa Jeurissen-Kohn, is volgens goed ingevoerde bronnen rond de bank sinds oktober 2020 niet meer op kantoor geweest. "De zaak is juridisch helemaal afgewikkeld, zij is met een vso monddood gemaakt", aldus een van hen.
Geen rechtszaak
Een vso staat voor vaststellingsovereenkomst en wordt vaak gebruikt om afspraken bij iemands vertrek in vast te leggen, zoals bijvoorbeeld geheimhouding. Door zo'n contract te tekenen, in ruil voor een vertrekpremie, voorkom je een rechtszaak en eventuele bijbehorende publiciteit.
De bank bevestigt het vertrek van de directeur, maar wil verder niet inhoudelijk reageren op vragen van RTL Z. "Over individuele medewerkers doen wij nooit mededelingen", aldus de woordvoerder. "Intern hebben we dit wel gedeeld met alle medewerkers."
De kritiek van Jeurissen op de manier hoe de Volksbank omging met de greencard van de nieuwe topman, Martijn Gribnau, is volgens de bronnen de reden voor het arbeidsconflict. Vlak na het aantreden van de topman, in augustus 2020, ontstond commotie over zijn Amerikaanse verblijfsvergunning.
Gewilde verblijfsvergunning
Als Gribnau deze vergunning zou houden, dan zou de bank wel eens onder Amerikaans toezicht kunnen komen te vallen. De strenge regels die daarbij horen, konden vervelend uitpakken voor de bank. Toen dit aan het licht kwam, ging een deel van het bestuur op zoek naar creatieve oplossingen om Gribnau z'n verblijfsvergunning toch te laten houden, meldde Het Financieele Dagblad indertijd al.
Dat stuitte op weerstand van andere bestuurders, waaronder Jeurissen-Kohn, die in 2018 bij de bank in dienst kwam en in totaal zo'n 15 jaar ervaring opdeed in de financiële wereld.
Samen met andere critici in het bestuur adviseerde zij om de greencard zo snel mogelijk in te leveren, wat uiteindelijk ook gebeurde. Dat was pas nadat maar liefst drie advocatenkantoren hadden gekeken of er niet een andere oplossing was.
Uittocht in de top
Ook het vertrek van operationeel directeur Mirjam Verhoeven heeft te maken met haar kritiek op de gang van zaken rond de greencard, vertelt een bron. Zij vertrok in november vorig jaar 'in goed overleg', met een vertrekpremie van 374.000 euro.
Het gedoe rond de greencard vorig jaar stond niet op zichzelf. In de top van de bank was de sfeer onderling om te snijden, wat tot het vervroegde vertrek van in totaal drie bestuurders leidde. Naast Verhoeven vertrok ook topman Maurice Oostendorp eerder dan gepland. En de net aangetreden cfo Pieter Veuger werd in augustus ontslagen.
Een kritisch rapport over de verstoorde werkverhoudingen luidde vervolgens het vertrek in van Jan van Rutte, voorzitter van de raad van commissarissen. Dat gebeurde na zachte dwang van het ministerie van Financiën. De bank is in handen van de staat, en het gerommel in de top van de bank is fnuikend voor de ambities om de bank klaar te stomen om weer op eigen benen te gaan staan.
De bestuurscrisis kostte ook Monika Milz en Sonja Barendregt hun commissariaat bij de bank. Hen wordt de afwachtende houding van de rvc in het afgelopen jaar aangerekend. Zij hadden afgelopen woensdag herbenoemd moeten worden voor een nieuwe termijn, wat een mooie gelegenheid was om zonder al te veel rumoer afscheid te nemen.
Naleving regels
Compliance, oftewel het naleven van de regels, is sinds de financiële crisis een belangrijk thema bij banken. Die moeten zich houden aan strengere regels voor het toezicht op hun klanten en daar veel in investeren.
Een flinke klus, vertelde Jeurissen zelf in een interview op de site van de bank. De witwasaffaires bij ABN Amro en ING, die beiden voor vele honderden miljoenen euro's schikten met het OM, tonen het belang van haar afdeling aan.
Heeft u tips naar aanleiding van dit verhaal? Mail naar michael.niewold@rtl.nl.