250 miljoen in stroppenpot

Philips lijdt 34 miljoen euro verlies door terugroepactie

Door ANP / RTL Z··Aangepast:
© ANPPhilips lijdt 34 miljoen euro verlies door terugroepactie
RTL

Medisch technologiebedrijf Philips heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 34 miljoen euro geleden als gevolg van een terugroepactie bij slaap- en ademhalingsapparatuur. Beleggers reageren geschrokken; het aandeel verloor vanochtend ruim 3 procent van zijn waarde.

Het bedrijf kwam achter problemen met een bepaald onderdeel, waarvoor het 250 miljoen euro opzij zette. Een fors bedrag, maar het is nu eenmaal nodig, legt topman Frans van Houten uit aan RTL Z. 

"Elk apparaat willen we bekijken. Dat moet beetgenomen worden en het component moet worden vervangen. Dan moet het opnieuw gesteriliseerd en teruggegeven worden aan de consument. Daar gaat heel veel werk mee gepaard. Dat telt dan snel op tot 250 miljoen euro", aldus Van Houten.  

Zonder die reservering schreef Philips wel zwarte cijfers en was er een fors hogere winst.

Omzetstijging

Afgezien van die tegenvaller deed Philips goede zaken en de omzet steeg 9 procent op vergelijkbare basis, dus zonder de verkochte tak voor huishoudelijke apparatuur mee te tellen. De verkopen van Philips kwamen in de maanden januari tot en met maart uit op 3,8 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog een kleine 3,7 miljard euro.

Beurscommentator Corné van Zeijl is positief over de cijfers. "Een omzetstijging van 9 procent is heel erg mooi, en beter dan verwacht", zei hij vandaag in RTL Z Voorbeurs. "Ook de marges zijn serieus gestegen."

Koersdaling

Of de positieve resultaten ook zouden leiden tot een koersstijging, durfde hij voor opening beurs niet te voorspellen, omdat het aandeel Philips het vooruitlopend op de kwartaalcijfers al goed deed. De koers van Philips steeg afgelopen maand met 4,2 procent, tegen een stijging van 2,6 procent van de AEX-index.

In de ochtendhandel bleken beleggers inderdaad teleurgesteld. Het aandeel Philips noteerde om 11 uur een verlies van ruim 3 procent, op 48,82 euro. De AEX stond een half procent lager.

ASML, TSMC, NXP: tien keer meer waard dan ex-moederbedrijf Philips
Lees ook

ASML, TSMC, NXP: tien keer meer waard dan ex-moederbedrijf Philips

Goed kwartaal voor diagnose-apparatuur

Met name de afdelingen Diagnosis & Treatment, die onder meer mri-scanners en echo-apparaten maakt, en Personal Health deden het goed.

Bij de divisie Personal Health, dat tijdens de coronacrisis minder draaide, was het vorige kwartaal al herstel zichtbaar en dat zette nu door met een omzetgroei van 17 procent. Vooral de producten voor persoonlijke verzorging zoals scheerapparaten deden het daar goed.

Connected Care groeide het minst hard en zag de nieuwe orders met ruim een kwart dalen. Dat heeft te maken met de vraag naar beademingsapparatuur een jaar eerder bij de uitbraak van de coronapandemie.

Vooruitzichten onzeker

Philips blijft benadrukken dat de vooruitzichten onzeker zijn door de nog altijd voortdurende coronapandemie. Het bedrijf ziet wel de vraag naar producten van zijn onderdelen Diagnosis & Treatment en Personal Health toenemen.

De vergelijkbare omzetgroei voor heel 2021 ziet Philips nu op maximaal een procent of 6 uitkomen. Eerder ging het bedrijf nog uit van een groei van maximaal rond de 3 procent.

Lees meer over
Frans van HoutenPhilipsEffectenbeursZ link in bio