Voorbijgestreefd

ASML, TSMC, NXP: tien keer meer waard dan ex-moederbedrijf Philips

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© TSMCASML, TSMC, NXP: tien keer meer waard dan ex-moederbedrijf Philips
RTL

Stel je voor, dat Philips niet alleen medische apparatuur zou maken, maar ook een flink belang zou hebben in één van de grootste chipmakers ter wereld (TSMC) en in het bedrijf dat machines bouwt waar vrijwel alle chipproducenten niet omheen kunnen (ASML). Dan was Philips als bedrijf een stuk meer waard op de beurs.

Maar Philips verkocht de aandelen, die inmiddels veel meer waard zijn dan Philips zelf.

Uitverkoop

Twee weken geleden nam Philips nog afscheid het onderdeel dat huishoudelijke apparaten maakt, zoals Senseo koffiezetapparaten en strijkijzers. 

Dat is het voorlopige sluitstuk van een uitverkoop die jaren geleden begon. In de afgelopen decennia deed Philips namelijk nog veel meer bedrijven de deur uit. Zoals de eigen chipdivisie en Philips Lighting (nu Signify), waar de oorsprong van het concern ligt.

Philips doet weer grote overname in VS: koopt BioTelemetry voor 2,3 miljard
Lees ook

Philips doet weer grote overname in VS: koopt BioTelemetry voor 2,3 miljard

Tien keer de beurswaarde

Wie de beurswaarde van de bedrijven die Philips in de loop der jaren verkocht, bij elkaar optelt, komt tot een indrukwekkend bedrag. 

Uit de grote hoeveelheid onderdelen die Philips de afgelopen decennia afstootte, lichten we er vier uit. Houd je vast: de aandelen in die vier bedrijven zouden nu zo'n 450 miljard euro waard zijn. Dat is tien keer zo veel als Philips zelf.

Taiwanese chips

Philips maakte ooit ook chips en daar was het best groot in. In 1987 werd het zelfs door de Taiwanese regering gevraagd te helpen met het oprichten van TSMC, een bedrijf dat chips zou gaan maken.

Philips had toen een belang van 28 procent en op een gegeven moment was dat zelfs 38 procent. TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) betaalde na de oprichting nog tien jaar voor technologie die het van Philips mocht gebruiken.

Vier keer Philips

In 2008 werden de laatste aandelen TSMC die Philips nog had verkocht. Op de beurs is TSMC nu ruim 550 miljard dollar waard, het staat daarmee rond de elfde plaats van meest waardevolle ondernemingen ter wereld. Het is na Intel en Samsung de grootste chipproducent. Het bedrijf is wereldwijde koploper als het gaat om chipmakers die geen eigen chips ontwerpen, maar alleen produceren voor derden.

Als Philips nog altijd 38 procent had gehad, dan zou dat nu omgerekend zo'n 177 miljard euro waard zijn. Dat is bijna vier keer zo veel als Philips nu op de beurs moet kosten.

NXP

Philips had zelf ook een chipdivisie, het maakt al sinds de jaren vijftig chips. Deze tak werd in 2006 afgesplitst en uiteindelijk in 2010 als NXP naar de beurs gebracht. 

NXP is marktleider in chips voor de auto-industrie. Ook maakt het chips voor onder meer mobiele toepassingen, zoals 5G, en voor Internet of Things-toepassingen. Alle aandelen van NXP bij elkaar zijn nu omgerekend zo'n 49 miljard euro waard. Dat is bijna 10 procent meer dan de 45 miljard euro die heel Philips op dit moment waard is op de beurs.

ASML

Als je chips maakt, heb je speciale machines nodig. Die maakt ASML. Dat bedrijf werd in 1984 opgericht door Philips, samen met ASMI. Later nam Philips het belang van ASMI over.

ASML is inmiddels dé parel van de Nederlandse maakindustrie. Afnemers zijn onder meer chipgrootmachten als Intel, Samsung en TSMC. Zonder de machines van ASML kunnen zij hun chips voor auto's, wasmachines en mobiele telefoons niet maken.

Een stand van ASML op een beurs in Shanghai. ASML heeft een bijna-monopolie bij sommige chipmachines.© Getty
Een stand van ASML op een beurs in Shanghai. ASML heeft een bijna-monopolie bij sommige chipmachines.

In 1995 verkocht Philips een derde van de aandelen ASML. Destijds was dat bedrijf, volgens het jaarverslag over dat jaar, nog 1,8 miljard gulden (ruim 800 miljoen euro) waard. Vooral de laatste jaren ging het hard met techaandelen en zeker ook die van ASML. Inmiddels is het concern omgerekend ruim 220 miljard euro waard. Dat is bijna 5 keer zo veel als Philips.

Signify

Gloeilampen zijn de bakermat van Philips, maar vijf jaar geleden werd de verlichtingsdivisie, die nu Signify heet, naar de beurs gebracht. Inmiddels heeft Philips alle aandelen in Signify verpatst.

Signify is op de beurs nu 5,5 miljard euro waard.

Makkelijk praten?

Het is misschien makkelijk om de huidige waarde van de verkochte onderdelen te vergelijken met die van Philips. Het concern draaide begin jaren negentig niet goed en het moest geld vrij maken. Daarnaast gold in de relatief nieuwe chipindustrie een andere cultuur dan bij het al decennialang bestaande Philips.

Ook is het lastig om binnen één concern én je eigen chips te maken, én chips voor andere te produceren (zoals TSMC) en tegelijkertijd een bijna-monopolie te hebben bij belangrijke machines waar geen enkele chipmaker zonder kan (zoals ASML). Verder hadden de verkochte bedrijven geld nodig om verder te kunnen groeien en dat had Philips niet altijd.

Maar wellicht was daar een mouw aan te passen geweest en voor een goed idee kun je altijd wel financiering vinden, of door geld te lenen, of door aandelen uit te geven.

Dat is niet gebeurd en daardoor kunnen we nu alleen nog maar dagdromen over de Nederlandse chipgrootmacht die Philips had kunnen zijn.

Lees meer over
PhilipsTSMCASMLPhilips LightingNXPTaiwan*